Peste 1000 de imobile urmează să fie expropriate, în Sălaj și Cluj, pentru secțiunea Mihăiești-Suplacu Barcău, în vederea construirii Autostrăzii Transilvania.

Valoarea totală a despăgubirilor se ridică la 4,7 milioane de lei. Casele sunt situate pe raza mai multor localități din Sălaj și Cluj.

„Pentru realizarea lucrărilor pentru obiectivul de investiții „Autostrada Braşov – Târgu-Mureș – Cluj – Oradea, secțiunea 3B Mihăiești – Suplacu de Barcău, este necesară dobândirea prin expropriere a unei suprafețe de 3 milioane mp, aferentă unui număr de 1.001 de imobile proprietate privată. Proprietățile sunt situate pe raza localităților Sânpaul (județul Cluj) și Zimbor, Sânmihaiu Almașului, Românași, Treznea, Zalău (județul Sălaj”, precizează Ministerului Transporturilor, într-un proiect de Hotărâre de Guvern.

Exproprieri în valoare de 4,7 milioane de lei

Conform Hotărârii de Guvern, imobilele supuse exproprierii se întind pe o suprafață totală de 3.054.272,00 mp. Suma estiamtă de către expropriator aferentă despăgubirilor se ridică la 4,7 milioane de lei.

Vor fi expropriate imobilele de pe raza localităților Sânpaul, Zimbor, Sânmihaiu Almașului, Românași, Treznea și Zalău. Exproprierile au loc în cadrul obiectivului Autostrada Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea.

Suma aferentă despăgubirilor va fi alocată de la bugetul de stat, prin bugetul ministerului.

Autostrada Transilvania

Porțiunea Brașov–Cluj–Borș, cunoscută și sub numele de Autostrada Transilvania, urmează să aibă o lungime de 415 km și patru benzi de circulație.

Ea pornește din centrul României, de la Brașov. Ea va ajunge la Cluj, după care își va continua drumul spre Ungaria, pe lângă Oradea, terminându-se în comuna Borș.

Autostrada Transilvania (Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea) primește cea mai mare alocare din rândul proiectelor rutiere în 2021.

Investiții de 900 de milioane de lei pentru 2021

Potrivit economica.net, conform proiectului de buget, Ministerul Transporturilor alocă 894,52 de milioane de lei pentru Autostrada Transilvania (Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea).

Campania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere ( CNAIR) a semnat în luna noiembrie a anului 2020 un contract pentru studiul de fezabilitate. Proiectul lucrării a primit termen de deschidere anul acesta.