În perioada de tranziție, 2021-2022, suma alocată pentru instalarea tinerilor fermieri a ajuns la 100 de milioane de euro, informează ministrul Agriculturii, Adrian Oroș. Prin Programul Național de Dezvoltare Rurală ( PNDR) au fost prevăzute fonduri de 476 de milioane de euro.

Conform măsurii Sm6.1, alocările maxime pentru proiectele privind ,,Instalarea tinerilor fermieri” au crescut la 70.000 de euro pentru exploatațiile care integrează în planul de afaceri, operațiuni de condiționare și procesare. Totodată, se vor acorda 60.000 de euro pentru exploatațiile cu dimensiunea economică între 12.000 și 29.999 SO ( Standard Output- producție standard).

Care sunt criteriile de selecție?

„Criteriile de selecţiile sau introducerea unor noi criterii de selecţie având în vedere o coerenţă internă la nivelul finanţărilor din sectorul agricol în perioada de tranziţie sunt următoarele: dacă în planul de afaceri este cuprinsă şi activitatea de protecţie a mediului precum gestionarea eficientă gunoiului de grajd sau agricultura de precizie.

De asemenea, principiul integrării în cadrul planului de afaceri a construirii şi modernizării de clădiri cu destinaţie agroalimentară, a achiziţiei de echipamente în vederea creşterii performanţei economice, şi constituie un avantaj principiul apartenenţei la o forma asociativă”, a precizat ministrul Agriculturii, Adrian Oroș.

Pentru 2021-2022, programul de tranziție a primit fonduri totale de 6,2 miliarde de euro. Trei miliarde de euro sunt reprezentate de plăți directe, iar 3,2 miliarde din pilonul II ce este destinat măsurilor de investiții.

Din suma prezentată, 2, 56 de miliarde de euro provine din Programul Național de Dezvoltare Rurală ( PNDR). De asemenea, se adaugă 700 de milioane de euro din instrumentul de redresare al UE (EURI).

Aproape 9.000 de femei antreprenor au primit 360 de milioane de euro finanţare nerambursabilă prin PNDR 2020

Cele mai multe investiţii, ale căror reprezentanţi legali sunt femeile, sunt finanţate prin intermediul submăsurii 6.1 (Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri). Astfel, 164 de milioane de euro au fost acordate către 4.000 de femei care s-au instalat ca tineri fermieri.

Prin submăsura 6.3, AFIR a acordat 58 de milioane de euro pentru 3.857 de beneficiari femei pentru dezvoltarea fermelor mici.