Unsprezece nave ce transportă animale vii din România către Orient sunt blocate în canalul Suez.

Gabriel Păun, directorul Animals Internațional, a precizat că situația devine de pe o zi pe alta tot mai critică. Autoritatea pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) spune că la nivelul instituției s-a constituit o celulă de criză.

Conform ANSVSA, transportatorii au asigurat că la bordul navelor există hrană și apă pentru următoarele zile pentru animalele de pe nave.

„Niciuna dintre nave nu se află angrenată în canalul Suez. Cinci dintre acestea se află în Marea Egee și restul în Marea Mediterană, aflate în așteptarea deblocării canalului. Se analizează și opțiunea debarcării animalelor în alte porturi aflate în apropiere, în cazul în care situația o impune”, au mai precizat cei de la ANSVSA.

Blocarea Canalului Suez, pierderi de miliarde de dolari

Blocajul din canalul Suez a survenit marți, 23 martie, când una dintre cele mai mari nave cargo din lume a eșuat și a blocat canalul pe întreaga sa lățime.

Autoritățile egiptene au precizat că nava nu a putut fi mișcată, iar situația s-ar putea întinde pe câteva săptămâni.

Nava Ever Green venea din China și se îndrepta spre Rotterdam, Olanda, în momentul în care vântul puternic a împins-o de-a curmezișul canalului care face legătura dintre Marea Mediterană și Marea Roșie.

În acest moment există peste 200 de nave ce așteaptă să traverseze canalul, fiind cea mai aglomerată rută maritimă. Din totalul navelor ce așteaptă, peste 20 transportă animale vii. Cei de la Animals Internațional atrage atenția că 10 dintre acestea au plecat din România și transportă oi.

Cea mai mare tragedie maritimă din istoria omenirii

Gabriel Păun, afirmă că situaţia riscă să devină „cea mai mare tragedie maritimă din istoria omenirii”.

„Situaţia în Suez este critică şi riscă să devină cea mai mare tragedie maritimă din istoria omenirii care implică animale vii. Dacă animalele rămân fără apă şi hrană, atunci vor începe să se împingă unele în altele şi vor muri toate. A fost cazul celor 14.800 de oiţe din România de pe vaporul Trust 1 în drum spre Iordania acum câţiva ani. Toate au murit când nava a rămas fără apă de băut”, a declarat Gabriel Păun, directorul UE al Animals International.