Cele 140.400 de doze de vaccin vor ajunge în jurul orei 7.50 pe aeroportul Henri Coandă din Otopeni, iar în jurul orei 11.00 celelalte aeronave vor ateriza pe aeroporturile din Timișoara și Cluj-Napoca. Dozele vor fi transportate pe cale rutieră la centrele regionale din Brașov, Craiova, Constanța, Iași și spitalele militare din Timișoara și Cluj, conform unui comunicat al Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea.

Vaccinurile vor fi transportate în containere speciale cu gheață carbonică și folie etanță. Cantitățile de vaccin vor fi distribuite astfel: București: 40.950 de doze, Iași : 25.350 doze, Cluj-Napoca: 29.250 doze, Constanța: 8.775 doze, Craiova: 12.675  doze, Brașov: 12.675 doze și Timișoara: 10.725 doze.

 

Comitetul Național a precizat că numărul persoanelor vaccinate , luni, a fost de 1.101, iar numărul total ajungând la 2.066 de persoane vaccinate de la începutul campaniei. S-a înregistrat doar o singură reacție adversă ,la vaccinul Pfizer BioNTech, minoră de tip alergic. Comitetul Național mai precizează că programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00.

Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 e în subordinrea directă a Secretariatului General al Guvernului și sub coordonarea prim-ministrului.

Campania de vaccinare antiCOVID-19 a început în România pe 27 decembrie, la o zi după ce în țară a ajuns prima tranșă de vaccinuri, constând în 10.000 de doze. Primul român vaccinat a fost o tânără asistentă de 26 de ani de la Institutul Matei Balș, care l-a avut în grijă pe primul pacient infectat cu SARS-CoV-2. Autoritățile își propun ca până la începutul lunii februarie să vaccineze peste jumătate de milion de cadre medicale, iar în 6 luni ținta este să atingă gradul de imunizare de peste 60% din populație.

Vaccinurile care au ajuns în România sunt cele produse de Pfizer-BioNTech și sunt vaccinuri de tip ARN mesager. Ele sunt recomandate persoanelor peste 16 ani. De asemenea, experiența legată de utilizarea la femeile gravide este limitată. De asemenea, durata protecției oferite de vaccin este necunoscută și este încă în curs de a fi determinată prin studii clinice aflate în desfășurare.