Unul dintre simbolurile Timișoarei, Ceasul Floral, va fi în cele din urmă reparat. În acest sens, Consiliul Local Timișoara a aprobat în cursul anului trecut reabilitarea acestuia, iar pentru realizarea obiectivului propus, din bugetul pe anul în curs au fost puși deoparte nu mai puțin de 720.000 de lei, adică aproape 150.000 de euro.

Potrivit primarului Dominic Fritz, această reabilitare se poate face „fără proiect de reparații”.

„Parcul Civic este acum în lucru, iar ceasul floral, dacă ne uităm mai atent, face parte integrală din Parcul Civic. Amendamentul sună în felul următor: se includ credite bugetare aferente anului 2021 pentru obiectivul «Reabilitare ceas floral» (…) cu valoarea de 720.000 lei, la Capitolul 7-02, Întreținere grădini publice, parcuri, zone verzi, baze sportive și de agrement, și se diminuează cu aceeași sumă valoarea prevăzută la Capitolul 70-02, 03, 01, Exercitare drepturi de preemțiune.

Cred că ceasul floral va arăta foarte, foarte bine în momentul în care va fi terminat, mai ales în întâmpinarea anului 2023, când vom fi capitală culturală europeană”, le-a spus consilierul local PNL Simion Moșiu, colegilor din CLT.

Ceasul Floral sau festivalul Timfloralis

Edilul Timișoarei a menționat faptul că acest Ceas Floral are nevoie de reabilitare, lucru care se poate realiza „fără proiect de reparații”, mai ales dacă ne 6gândim că în acest an va avea loc și festivalul Timfloralis.

„M-am luptat pentru a găsi finanțare pentru Parcul Civic. Primim 4 milioane de lei din bugetul național și cu atât mai bine investim și ce trebuie în Ceasul Floral, fără proiect de reparații. Știu că a existat un proiect pentru Colterm, să facă reparații acolo.

Cred că e bine să facem calitate, să facem acolo o investiție și cred că ne permitem, dacă renunțăm în acest an la Timfloralis, atunci facem mai bine o investiție într-un simbol al Timișoarei care o să ne rămână mulți ani înainte”, a completat Fritz.

Promisiuni peste promisiuni

Referitor la reabilitarea ceasului, aceasta este o discuție deja durează de foarte mulți ani, În 2017 ceasul a fost preluat de către municipalitate din administrarea societății Horticultura, iar în urmă cu doi ani de zile, primăria a reușit în sfârșit să efectueze o expertiză care să evidențieze degradările de la construcția care susține ceasul.

„Ceasul Floral are multe defecte generate de deplasarea fundațiilor, ca urmare a fundării în umpluturi sub limita de îngheț, la cca 0,60 m față de cota terenului natural, deplasări care au produs degradări mari la pereții interiori și în anumite zone de alipire a zidului de sprijin din spatele ceasului. (…) Se vor reabilita elementele atât interioare, cât și exterioare, cu tencuieli decorative.

Se vor replanta flori și se vor realiza aranjamente florale în jardinierele existente care vor fi reparate și finisate. Se va demola structura jardinierelor laterale, după ce se va evacua pământul din spatele acestor ziduri, și se vor reface jardinierele din beton armat, cu scurgeri pentru evacuarea apei de ploaie în afara ariei de influență a fundațiilor (…)

Se renunță la copertina metalică din partea de acces și la împrejmuirea ceasului cu un gard transparent, propuse inițial”, se arată în documentație.

Reparație în valoare de 720.478 de lei

Eliberarea certificatului de urbanism s-a realizat în urmă cu aproape un an și jumătate, în decembrie 2019, iar în mai 2020, Nicolae Robu, fostul primar, a afirmat faptul că:

„sunt derulate procedurile pentru autorizația de construire, apoi se va întocmi caietul de sarcini și se va da drumul la procedura de achiziție publică pentru realizare”.

Conform consilierilor locali, în vara anului precedent estimările acestora arătau faptul că investiția pentru lucrările de reabilitare s-ar ridica la suma de 720.478 de lei, fără TVA.

Ceasul Floral a fost construit în anii ’70 pe locul fostei cazarme Transilvania și se află inclus în zona de protecție a sitului urban „Cetatea Timișoara”