Duminică, 24 ianuarie 2021, toate bisericile ortodoxe din România vor oficia slujbe pentru comemorarea tuturor celor care au contribuit în 24 ianuarie 1859 la  Mica Unire -Unirea Principatelor Române.

Clopotele bisericilor din întreaga țară vor fi trase timp de un minut la sfârșitul slujbei de pomenire de duminică.

În ziua de 24 ianuarie 2021 se va oficia slujba TE DEUM în toate bisericile din Patriarhia Română. De asemenea, va avea loc și comemorarea tuturor celor care au contribuit la realizarea Micii Uniri din 1859.

162 de ani de la Unirea Principatelor Române

Duminică, 24 ianuarie 2021, românii comemorează 162 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859.

Acest moment este esențial pentru istoria poporului român. Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei și al Țării Românești într-o clădire a Bisericii Ortodoxe Române de pe Dealul Mitropoliei, pe locul căreia se află astăzi Palatul Patriarhiei.

La Sfânta Liturghie oficiată duminică, 24 ianuarie, vor fi pomeniți Domnitorul Alexandrul Ioan Cuza și Mitropoliții Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei. Totodată, la slujba vor fi pomeniți toți cei care au contribuit la Mica Unire din 1859.

Slujba de TE DEUM va începe la ora 12.00, după Sfânta Liturghie desfășurată la în Catedrala Patriarhală. După oficiere slujbei de TE DEUM, la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din apropierea Catedralei Patriarhale va fi depusă o coroană.

24 ianuarie 1859- Unirea Principatelor Române ( Mica Unire) 

Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

Alexandru Ioan Cuza a pus bazele statului român modern prin reformele sale din toate domeniile. Abia după anul 1866, noua țară a început să se numească România, după ce domnitorul Alexandru Ioan Cuza a abdicat.

Succesorul săul la conducerea țării a fost Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Tot în 1866 a fost adoptată prima constituție