Pentru a sărbători 300 de ani de la nașterea Baronului Samuel von Brukenthal, Sibiul s-a pregătit temeinic prin organizarea unei agende culturale speciale. Se dorește chiar ridicarea unei statui Brukenthal în Piața Mare din Sibiu.

“Anul 2021 are o importanţă deosebită pentru Muzeul Naţional Brukenthal în special, dar şi pentru oraşul Sibiu, pentru România şi pentru instituţiile muzeale în general. Sărbătorirea celor 300 de ani de la naşterea întemeietorului muzeului ce îi poartă numele ne obligă la realizarea unei agende culturale deosebite.

Deja am început anunţarea acestui an prin bannerele de pe drumurile publice şi europene, în planul media, la sediile muzeului, vom începe şi în câteva zone din Sibiu şi apoi vom organiza expoziţiile şi celelate evenimente pe care le vom realiza cu partenerii noştri.

Şi în acest an, se va continua Staţiunea Muzicală Brukenthal pe care o va derula Filarmonica de Stat Sibiu, căreia îi mulţumim pentru implicare. Suntem în discuţii cu Rotary Club Sibiu pentru ridicarea unei statui Brukenthal şi amplasarea acesteia în Piaţa Mare din Sibiu”, a declarat dr. Alexandru Chituţă, şeful secţiei Marketing.

Brukenthal a rămas în memoria colectivă prin realizările culturale

În apropierea ceasului aniversar, la începutul acestui an, prof.univ.dr. Sabin Adrian Luca, Directorul General al Muzeului Naţional Brukenthal a adresat un mesaj emoționant: “Născut în 1721, Baronul Samuel von Brukenthal – Guvernatorul Marelui Principat al Transilvaniei (1877 – 1887) – a rămas în memoria colectivă nu atât prin rolul politic şi administrativ pe care istoria i l-a conferit, ci prin realizările culturale pe care şi le-a asumat.

Înainte de toate, von Brukenthal este întemeietorul primului muzeu public deschis pe teritoriul de astăzi al României – Muzeul Brukenthal, o instituţie a cărei activitate bicentenară am sărbătorit-o în anul 2017.

Rodul activităţii sale de colecţionar reuneşte peste 1.000 lucrări de pictură (sec. XV – XVIII), aproximativ 1.000 stampe (gravură europeană sec. XVI – XVIII) şi 2.000 planşe incluse în albume, un fond de carte de aproximativ 16.000 volume, impresionante colecţii de numismatică, minerale şi antichităţi dăruite publicului, pe care l-a considerat moştenitorul său spiritual.

Protector al cercurilor artistice locale, de la pictori la muzicieni, Samuel von Brukenthal a aşezat tiparele mediului cultural sibian ce avea să se concretizeze, în anul 2007, în cea dintâi Capitală Culturală Europeană a ţării noastre.

Standardizarea supravieţuirii umane, în vremurile actuale, priveşte indicatori ce ţin de calitatea fizică şi socială a vieţii.

Supravieţuirea valorilor culturale, produse de marile spirite ale omenirii, se datorează unor personalităţi precum Samuel von Brukenthal, prin grija căruia putem vorbi astăzi în România de Tiţian, Veronese, Cranach, Van Eyck, Brueghel, Memling, ca să numim doar câţiva din maeştrii ce pot fi admiraţi în expoziţii.

Vasta moştenire lăsată de Baronul Samuel von Brukenthal ne îndeamnă să omagiem, în anul 2021, importanţa activităţii sale de colecţionar şi întemeietor de instituţii de cultură, cu prilejul împlinirii a trei secole de la naşterea sa.”

Palatul de la Avrig – reședința de vară a lui Samuel von Brukenthal

Pe web-site-ul palatulbrukenthalavrig.ro este invocată personalitatea baronului von Brukenthal și se menționează încă de anul trecut câteva activități pe care și le-au propus administratorii Palatului Brukenthal din Avrig grupate sub tema ”Brukenthal – 300 ani”. Palatul de la Avrig a fost reședința de vară a renumitul baron.