Autoritatea de Reglementare a Energiei a propus majorarea tarifelor cu sume cuprinse între 55 de bani ( în cazul locuitorilor din București) și 5 lei ( celor din Oltenia) la un consum mediu lunar de 300 kWh și cu o valoarea de aproximativ de 170-180 lei pe lună.

„Urmare a analizei datelor transmise de operatorii de distribuţie concesionari, ANRE a efectuat pentru fiecare operator de distribuţie concesionar, conform prevederilor Metodologiei, calculele prin care s-au stabilit tarifele de distribuţie pentru anul 2021, cu luarea în considerare a veniturilor ţintă iniţiale (calculate pe baza costurilor prognozate reglementate ale serviciului de distribuţie) şi a corecţiilor anuale aferente anului 2019”, arată ANRE, într-un proiect lansat în dezbatere publică.

La un consum de 1000 de kWh pe lună,consumatorii deserviți de Enel ( E-Distribuție) vor achita cu 1, 85 lei mai mult ( București, Ilfov, Giurgiu), 6, 71 lei ( Dobrogea) și 3 lei în Banat. De asemenea, cei din Oltenia a căror distribuitor este CEZ Oltenia, vor scoate din buzunar aproape 17 lei ( 16,56 lei) începând cu 1 ianuarie 2021.

Electrica a ridicat prețul la factură cu 15,3 lei pentru același consum de 1000 de kWh pe lună pentru clienții Electrica Transilvania Sud, cu 6 lei în cazul clienților Electrica Transilvania Nord și cu 9 lei în cazul clienților Electrica Muntenia.

Din prima zi a anului viitor și carburanții se vor scumpi cu circa 6 bani pe litru datorită modificărilor accizelor anunțate de Ministerul Finanțelor. Așadar, de la 1 ianuarie, acciza la benzina fără plumb crește cu 54 de lei/1.000 de litri, sau 5,4 bani pe litru, iar acciza la motorină crește cu 49 de lei/1.000 de litri, sau 4,9 bani pe litru. Prețul la pompă va crește așadar cu 6,5 bani pe litrul de benzină și  cu 5,8 bani pe litru de motorină.

Dacă în țara noastră se vând circa 6 miliarde de litri de carburanți pe an, în primele luni ale anului 2020 vânzările s-au prăbușit datorită restricțiilor impuse de autorități în vederea combaterii răspândirii noului coronavirus. De la jumatatea lunii iunie vânzările au început să crească treptat.