Departamentul american al Agriculturii ( USDA) și cel al Comisiei Europene au tras un semnal de alarmă privind producția și exporturile de cereale. Dacă în 2019, România a trimis peste granițele Uniunii Europene aproape 7 milioane de tone de cereale, anul 2020 a reprezentat un dezastru, exportul fiind aproape înjumătățit. Pe lângă seceta extremă din acest an, și criza sanitară a reprezentat un efect devastator pentru fermieri.

Mai bine de 2,4 milioane de hectare dintr-un total de aproape 6 milioane au fost distruse datorită condițiilor meteo nefavorabile și lipsa infrastructurii de irigații.

„Ne facem datoria, cultivăm pământul, producem hrană pentru populație. Totul depinde climă și de Cel de Sus”

Un fermier din Iași a povestit pentru Digi24 că anul 2020 a fost catastrofal pentru cultura de grâu și porumb, iar producția de final de an a fost zero. ,,Dacă vorbim de cultura mare, în primul rând cultura de grâu, am avut pe 40 de hectare și am fost nevoiți să întoarcem toată cultura. Producția a fost zero” a adăugat fermierul.

Prețul produsele de bază de pe rafturile supermakerturilor va crește considerabil, iar veștile nu sunt deloc îmbucurătoare. Dacă în ultimele două luni prețul la ulei a crescut cu până la 30%, marii fermieri estimează că primele scumpiri  la pâine și carne vor fi simțite în perioada ianuarie-februarie 2021.

Faptul că agricultura românească e vulnerabilă nu reprezintă o noutate pentru autorități. Lipsa unei infrastructuri moderne de irigații care să facă față situațiilor extreme de climă și banii puțini alocați marilor și micilor fermieri reprezintă factorii pentru care scumpirile sunt inevitabile.

Ajutorul autorităților se lasă așteptat

Pe lângă fermierii români, care susțin că anul 2020 a fost cel mai greu din ultimii 50 de ani, autoritățile au încercat să pună la punct o schemă de investiții pentru a susține și chiar evita falimentul producătorilor.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură ( APIA) , prin ordonanța de Urgență nr. 205/2020, a aprobat Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității producătorilor din sectorul vitivinicol în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19.

Bugetul alocat acestei scheme este de 60.000 lei, iar cuantumul ajutorului de stat acordat este egal cu echivalentul a 500 euro/ha. Valoarea totală ce poate fi acordată nu depășește echivalentul în lei a 100.000 euro.

Cifrele dezastrului

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a transmis datele privind producția de grâu a României, la solicitarea AGERPRES.

Dacă în anul 2019 producția de grâu era de 4.800 kg/ha, în anul 2020 s-a înregistrat o medie de 2.917 kg/ha. Se estimează că față de 2019, producția de grâu a scăzut cu 41%. Producții reduse s-au înregistrat și la orz – 727.300 de tone, față de 1,34 milioane tone anul trecut și ovăz – 187.500 față de 361.600 tone anul trecut.

Producția totală de cereale a României recoltată de pe 5,56 milioane de hectare  a fost de 30,4 milioane de tone în anul 2019, înregistrând o scădere de aproape două ori mai mică în 2020, ajungând la doar 17,03 milioane de tone. De asemenea, randamentul a înregistrat un recul de la 5.500 kg/ha în 2019, la 3.200 kg/ha,transmite AGERPRESS.

Sprijin direct pentru fermieri din partea Uniunii Europene

Uniunea Europeană sprijină fermierii  și întreprinderile mici din sectorul agroalimentar oferind de până la 5.000 euro per agricultor și de 50.000 euro per întreprindere mică și mijlocie. Totodată, fermierii vor putea beneficia de împrumuturi în valoare de 200.000 euro, pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare.

De asemenea, Comisia Europeană a transmis deja recomandările fiecărui stat membru, inclusiv României privind direcționarea aplicată și eficientă a plăților directe către fermele ce au avut de suferit de pe urma crizei sanitare.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale trebuie să stabilească Planul Strategic Național pentru asigurarea fondurilor necesare pe perioada de tranziție 2021-2022.

România va trebui, până la 1 mai 2021, să transpună în legislația națională Directiva UE 633/2019, privind combaterea practicilor neloiale ale retailerilor față de fermieri și procesatorii agricoli.