Din cercetări a reieşit că o societate comercială din Bucureşti, având ca obiect principal de activitate „activităţi de luptă împotriva incendiilor şi de prevenire a acestora”, începând din 2019, ar fi avut acces la numeroase contracte cu instituţii publice şi private de interes naţional, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Conform contractelor, ar fi avut obligaţia să presteze servicii de mentenanţă (verificare, încărcare, reparare) a echipamentelor de protecţie (extinctoare, hidranţi).Sunt suspiciuni că aceste servicii s-ar fi realizat fără verificarea efectivă a bunei funcţionări. Se pare că doar   s-au înlocuit sigilii, etichete de conformitate şi de valabilitate.

„Gravitatea este dată de amploarea actelor materiale care vizau inclusiv spitale, şcoli, unităţi militare, penitenciare, sedii ale unor instituţii publice, staţii de alimentare cu carburant, companii de transport public, companii de transport aeriene, companii de producere a energiei termice, electrice şi nucleare, combinat chimic etc.”, se arată în comunicat.

Beneficiarii nu primeau serviciile contractate cu această societate comercială

Beneficiarii, cu toate că au achitat sume considerabile pentru aceste servicii, erau în eroare cu privire la funcţionalitatea şi calitatea echipamentelor de stingere a incendiilor.

Conform sursei citate, pentru maximizarea profitului şi evitarea taxelor datorate bugetului consolidat al statului, societatea, prin administratorul său, nu ar fi înregistrat totalitatea veniturilor realizate.

„Gradul de periculozitate al faptelor comise este foarte ridicat prin crearea unei stări de pericol cu privire la viaţa, sănătatea, şi integritatea persoanelor, cât şi cu privire la patrimoniul acestora”, arată IGPR.

Acţiunea se desfăşoară sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş şi are loc în Bucureşti, Mureş, Arad, Alba, Argeş, Bacău, Braşov, Buzău, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Hunedoara, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Olt, Prahova, Satu-Mare, Sălaj, Suceava, Timiş, Teleorman şi Vâlcea.

Suportul este asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

La activităţi participă luptători ai Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi lucrători din cadrul DGA Mureş