Suprafața Uniunii Europene este acoperită cu păduri în proporție de 38 %, iar cinci state membre au mai mult de jumătate din teritoriu acoperit cu păduri.

Spre exemplu, Finlanda are 66% , urmată imediat de Suedia, cu 63%. Slovenia ocupă locul trei, cu 61%, iar Estonia și Letonia au 54%, conform datelor Oficiului European de Statistică ( Eurostat).

La polul opus se află Malta, cu cea mai redusă suprafața împădurită din Uniunea Europeană, având doar 1%. Următoarele țări suprafețe împădurite reduse sunt:

  • Olanda- 10 %;
  • Irlanda- 11 %;
  • Danemarca- 15%;
  • Cipru 19 %;
  • Ungaria și Belgia- 22 %;
  • Franța- 27 %;
  • România- 29%;

Situația pădurilor la nivel european

Conform Eurostat, în 2020, UE avea 159 de milioane de hectare de păduri. Din 1990 până în prezent, suprafața acoperită cu păduri a crescut ușor, cu aproape 10 % ( 145 de milioane de hectare).

România se situează la polul opus, unde suprafața împădurită a scăzut dramatic în ultimii ani datorită defrișărilor masive. În 2016 suprafața împădurită în țara noastră era de 7,048 milioane de hectare, în doar patru ani a scăzut cu mult, ajungând la 6,929 milioane de hectare.

Conform datelor centralizate de către Institutul Național de Statistică (INS), în 2019 fondul forestier ocupa 6,592 milioane de hectare, adică 27, 7 %. În fiecare an, pe 21 martie, se celebrează Ziua Internațională a Pădurilor.

Defrișări ilegale în pădurile din România

Inventarul Forestier Național a publicat un raport prin care arată clar că în România , jumătate din lemnul care dispare din pădure nu are acte. Anual, 20 de milioane de metri cubi dispar, din care doar 200.000 de metri cubi sunt capturați.

Conform ultimelor estimări, în fiecare oră dispar din țara noastră 6 hectare de pădure din tăieri ilegale și legale. Problema pădurilor din România nu reprezintă un subiect nou. Autoritățile au tehnologia necesară pentru oprirea acestui fenomen, dar nu o folosesc.

Operaționalizarea unui SUMAL eficient întârzie de ani de zile, ignorând soluții precum imaginile satelitare de înaltă rezoluție și a camerelor de supraveghere la intrarea în depozite.