Cu zece luni întârziere, 49 de ventilatoare au sosit în ultimele săptămânila Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Ventilatoarele au fost contractate de Consiliul Judeţean (CJ) şi Primăria Arad în aprilie 2020 în contextul pandemiei de COVID-19. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă unde vor fi folosite, şi-a triplat numărul de echipamente de acest fel.

Directorul de comunicare din cadrul CJ Arad, Andrei Ando, a declarat miercuri că cele 49 de ventilatoare comandate în urmă cu zece luni, împreună cu Primăria Arad, au ajuns cu întârziere din cauză că firma care a obţinut contractul a invocat cererea mare de pe piaţa europeană, context în care nu a reuşit să obţină echipamentele de la producător.

„Livrarea a fost întârziată din cauza cererii mari de ventilatoare pe piaţa europeană, însă în ultimele săptămâni echipamentele au ajuns în mai multe tranşe şi sunt puse în funcţiune pe secţiile Spitalului Judeţean”, a spus Andrei Ando pentru Agerpres

Cel mai mare lot de ventilatoare, de 33 de bucăţi, a costat 3,18 milioane de lei şi ar fi trebuit livrat până pe 9 iunie 2020.

Valoarea totală a celor 49 de ventilatoare este de aproximativ 4,3 milioane de lei.

Pe lângă aceste echipamente, Consiliul Judeţean Arad a recepţionat zece ventilatoare primite de la Ministerul Sănătăţii la finalul anului trecut, acestea fiind instalate la secţiile de terapie intensivă.

În prezent, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad deţine 102 ventilatoare, faţă de 30 cât avea la începutul pandemiei de COVID-19, unele dintre acestea fiind achiziţionate direct de spital sau au fost primite prin donaţii.

Acuze grave la adresa spitalului

Dar în ultimele zile mai mulți aparținători ai unor pacienți decedați în spital reclamă spitalul. Rude ai unor pacienţi morţi de COVID la Spitalul Judeţean din Arad aduc acuzaţii grave medicilor care i-au îngrijit. Soți, fiice și fii spun ca i-au pierdut pe cei dragi din cauza unor tratamente eronate. O parte dintre ei au depus deja plângeri penale la Parchetul Arad pentru ucidere din culpă, delapidare şi abuz în serviciu.

Mama uneia dintre reclamante a ajuns în spital după ce se vindecase de COVID. La 70 de ani, voia sa fie sigură că boala nu a lăsat urme şi dorea investigaţii amănunţite. Însă în a patra zi de spitalizare, mama ei a murit, deşi în fişele medicale doctorii consemnaseră starea foarte bună a pacientei. De altfel, într-o înregistrare telefonică primită de la familie, femeia de 70 de ani se plângea că îi este foarte greu în timp ce asistenta comunica date de sănătate excelente.

În urma acuzațiilor conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad a demarat o ancheta internă.