Recensământul de probă s-a desfășurat în perioada 1 februarie – 31 martie 2021 și a vizat testarea capacităţii de colectare a datelor. Totodată, conform Institutului Național de Statistică, s-a urmărit modul de funcționare a auto-recenzării și organizarea fluxului de lucru în procesul de recenzare.

INS a anunțat că în prima partea a anului viitor se ve desfășura Recensământul propriu-zis. O noutate impusă de vremurile pe care le trăim, fiecare persoană va avea posibilitatea de a se autorecenza prin accesarea unui link.

Astfel se elimină chestionarea pe hârtie, iar recenzorii vor folosi tablete puse la dispoziţie de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

În ce a constat Recensământul de probă?

INS a precizat că prin organizarea recensământului de probă s-a urmărit testarea activității de organizare, colectare, înregistrare, stocare și prelucrare a datelor.

Totodată, s-a urmărit reacția populației în ceea ce privește recensământul și gradul de participare la recensământ.

Recensământul s-a desfășurat în trei etape. În prima etapă s-a pregătit baza de date cu variabile de recensământ preluate din surse administrative şi precompletarea în chestionarele individuale. A doua etapă a constat în auto-recenzare, iar ultima etapă, recenzorii au colectat datele față în față, în cazul persoanelor ce nu au reușit să facă auto-recenzarea.

Conform informațiilor de la INS, aproape 5.200 de persoane au completat chestionarul online, iar durata medie a completării a fost de 26 de minute. Populația a reacționat pozitiv la chestionare și au precizat că se completează foarte ușor.

50.000 de gospodării au participat la Recensământul de probă

Prin utilizarea tabletelor s-au colectat datele pentru 49.200 gospodării şi circa 68.800 persoane. Durata medie a completării unui chestionar individual prin recenzare a fost de 19 minute.

„Institutul Naţional de Statistică mulţumeşte pe această cale atât Serviciului de Telecomunicaţii Speciale care este principalul nostru partener în realizarea recensământului, Ministerului Afacerilor Interne, cât şi tuturor primăriilor implicate, recenzorilor şi cetăţenilor care au răspuns pozitiv la invitaţia noastră. Recensământul de probă s-a desfăşurat cu păstrarea tuturor regulilor şi precauţiilor în vigoare în contextul pandemic actual”, se arată în comunicatul INS.