În acest an, cei care locuiesc în blocurile ANL vor fi nevoiţi să plătească administraţiei locale o taxă majorată, în special cei care au vârsta de 35 de ani.

Pentru a se determina dacă aceştia locuiesc întradevăr în imobilele respective, aleşii locali au căzut de accord cu privire la înfiinţarea unei comisii care va efectua verificări în acest sens.

La cererea celor aleşi, Vasile Marina, Directorul Direcţiei Patrimoniului din Primăria Bistriţa a explicat următoarele:

”Sunt patru factori care influențează valoarea chiriei. Unul este prețul de înlocuire aprobat care se calculează în baza unei formule. Se înlocuiesc doar valorile contractelor care sunt în derulare pentru execuția blocurilor ANL din țară cu cele care au fost finalizate în ultimii doi ani. Se face o medie și rezultă un preț. De aici rezultă o majorare.

În fiecare an, prețul pe mp construit crește la orice bloc, indiferent că discutăm de stat sau private. Al doilea criteriu se referă la inflație, care a fost calculată la 2,63, iar al treilea este vârsta chiriașului. Cei care împlinesc 35 de ani, din luna următoare împlinirii, crește cu un anumit procent care influențează cuantumul chiriei. Mai există un element, un coeficient de 1,5%, care reprezintă valoarea ce rămâne din chirie autorității locale pentru reparații capitale. Din cele patru elemente rezultă chiria care se calculează anual”.

Înfiinţarea anumitei comisii răspunzătoare cu analiza şi verificarea locuinţelor ANL a fost solicitată de către secretarul general al municipiului întrucât administraţia a primit informaţii că ”unii dintre chiriași au subînchiriat locuințele la prețuri duble față de cât plătesc ei municipalității”.

Sorin Hangan: „Legislația nu ne permite să-i evacuăm”

”Din păcate, legislația este de așa manieră încât, și dacă descoperim că nu titularul contractului se află în apartament, dacă nu există un contract de subînchiriere înregistrat, este foarte dificil să-i luăm locuința înapoi. Chiar dacă între timp unii dintre locatarii acestor locuințe pentru tineri își construiesc o casă, ei pot să-și păstreze contractul de închiriere pentru apartament.

Legislația nu ne permite să-i evacuăm. Sunt unii care nu locuiesc, au subînchiriat într-adevăr, dar, dacă nu există un contract că au subînchiriat, pot spune că e un membru al familiei și e dificil să-i scoatem și să dăm locuințele celor care au cu adevărat nevoie”.

Floare Gaftone a adăugat că: ”Cel care subînchiriază se află de pe lista noastră de așteptare și în mod sigur va declara că are statul de subchiriaș într-un bloc ANL”.

„În ultimii 20 de ani ați reușit să scoateți pe cineva afară din ANL

”Eu am vrut să spun doar cât de dificil este lucrul acesta. Să spuneți doamna secretar, în ultimii 20 de ani de când se construiesc locuințe ANL, pe cine ați evacuat? E ușor să aruncăm așa anateme ca să se înțeleagă că noi nu ne-am dori. Eu nu sunt de acord cu subînchirierea și ca cei care și-au construit altă locuință să dețină și ANL.

Consider că ar fi de bun simț să o predea ei înșiși, fără să mai facem comisii, cu poliție, și să anunțăm cu 5 zile înainte, iar dacă ei vor ne primesc în casă, dacă nu, nu. E ușor să aruncăm așa niște vorbe ca și cum cineva nu ar dori. Aș vrea să îmi spuneți dacă în ultimii 20 de ani ați reușit să scoateți pe cineva afară din ANL”, i-a răspuns viceprimarul Sorin Hangan.

Fără a lua o decizie în ceea ce priveşte înfiinţarea comisiei respective de control, propunerea de majorare a cuantumului chiriilor ANL a fost votată de aleşii locali cu 15 voturi “pentru” şi cinci abţineri.

Dintre cele 773 de locuinţe construite prin ANL în Bistriţa, un număr de 248 au fost vândute, rămânând astfel în administraţia Consiliului Local 525 de locuinţe în 19 blocuri.