Expoziția Azaleelor cu numărul 17 se desfășoară timp de o lună, între 16 aprilie și 16 mai, în Parcul Fenghuang (Phoenix) din orașul Changzhou, provincia Jiangsu.

Pentru județul Arad, evenimentele din Changzhou sunt de o importanță desăvârșită, orașul de pe Mureș urmând să se înfrățească cu cel din China.

600.000 de metri pentru 250.000 de alazee

Potrivit președintele Forumului Prieteniei și Colaborării Româno Chineze, profesorul universitar dr. Lizica Mihuț, la eveniment vor fi expuse peste 250.000 de ghivece de azalee, pe o suprafață de 60 de hectare.

„Este un adevărat spectacolul de flori, fiind co-organizat de către Sucursala Azaleelor a Asociației Florilor din China (AFC) și Guvernul Municipal al orașului Changzhou. La expoziție participă peste 50 de orașe și unități din 15 provincii din întreaga țară, în strânsă colaborare cu distincte companii germane de grădinărit.

Sunt expuse peste 250.000 de ghivece de azalee și un peisaj centură verde de aproximativ 600.000 de metri pătrați. Este a doua oară când Changzhou organizează Expoziția națională de Flori.

Evenimentul nu este gândit doar ca unul turistic, ci şi ca o modalitate de a-i învăţa pe cei care doresc să planteze azalee. A fost amenajat un pavilion al Chinei, un pavilion tradiţional, iar fiecare oraş care participă face şi o prezentare a locaţiei, festivalul reunind culturi şi tradiţii din cele 50 de oraşe care participă”, a declarat prof.univ.dr. Lizica Mihuț, președintele Forumului Prieteniei și Colaborării Româno Chineze.

Componența grădinii pune în valoare istoria și arta orașului

Mai mult, prof.univ.dr Mihuț a explicat și modul de abordare diferit prin intermediul căruia Expoziția Azaleelor se face remarcată în mod considerabil.

„Expoziția acoperă o suprafață de două hectare și este alcătuită din patru zone: <Changzhoul colorat> – care pune în valoare istoria și arta orașului gazdă, <Căminul viselor> – ce reflectă cultura orașelor care au organizat anterior acest festival sau sunt cultivatoare de azalee, <Melodia revoluționară> – ce cuprinde orașele care au asistat la momente semnificative din istoria Partidul Comunist Chinez și <Impresii Jiangnan> – unde Nanjing, Wuxi, Suzhou, Hangzhou și alte orașe din Delta Fluviului Galben își prezintă farmecul atemporal.

În grădină se mai găsesc două pavilioane (Pavilionul Chinei și Pavilionul Internațional) și multiple locații a altor 37 de orașe și zone urbane. Vizitatorii pot admira de asemenea porțiuni montane, pârâuri, stânci și Panta Zui Hong (panta de azaleelor îmbătătoare)”.