Deoarece tot învățământul a trecut în modul online datorită deciziilor pe care autoritățile le-a luat în legătură cu combaterea răspândirii noului Coronavirus, iar școlile nu mai au nevoie de măști și dezinfectanți, Inspectoratul Județean Bihor a făcut economii de peste 600.000 de lei, bani ce vor fi folosiți în vederea cumpărării de tablete pentru elevii ce nu-și permit astfel de dispozitive și nu pot participa la orele online. Din păcate, numeroși elevi se află în imposibilitatea de a avea dizpozitive tehnice de conectare la internet.

Inspectorul școlar general, Virgil Blage, a declarat pentru Bihoreanul că ,,au rămas bani pe care îi aveam pentru măşti şi dezinfectanţi, am primit acordul să-i folosim pentru achiziţia de tablete”.

Procedura de achiziționare a 623 de tablete este în derulare, suma pusă la bătaie este de 636.000 de lei, ceea ce înseamnă că fiecare tabletă valorează 1020 de lei.

Luna trecută, Inspectoratul Școlar Județean Bihor a primit de la Ministerul Educației 5.670 de tablete și distribuite elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, ce vor susține examenele naționale. Conform unor estimări a IȘJ, în județul Bihor mai sunt peste 4.000 de elevi ce, din păcate, nu au dispozitivele necesare pentru a participa la orele în mediul online.

Monica Anisie, ministrul Educației, a anunțat pe Facebook, luni seara, că s-au livrat în total un număr de 199.473 de tablete. Acestea au ajuns , parțial, în 18 județe și complet în restul, de la începutul anului școlar. Ministerul Educației a organizat trei runde de licitații prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate ( ONAC). Prima rundă a fost câștigată de Orange, a doua de Vodafone, iar ultima de ambele firme ( Vodafone și Orange).

Guvernul Orban a promis că până la începutul anului școlar, pe 14 septembrie, cele 250.000 de tablete achiziționate vor fi distribuite tututor copiilor ce nu-și permit cumpărarea de echipamente electronice pentru a participa la orele ce se desfășoară în format electronic.

Institutul Național de Statistică ( INS), în urma datelor publicate, populația școlară din sistemul național de educație a ajuns în anul școlar/universitar 2018-2019, la 3.547 milioane de elevi și studenți, cu o scădere considerabilă de 31.300, comparativ cu anul precedent unde numărul absolvenților s-a situat la 501.800, într-o creștere cu 0,8% .