Unul dintre subiectele care au intrat în atenția șefului administrației locale cât și a celei județene este HORECA. Devenit un adevărat slogan, în răfuiala dintre cei doi lideri, problemele din domeniu au fost discutate cu oamenii din HORECA. Președintele Consiliului Județean a organizat, miercuri,  o întâlnire online cu cei din industria ospitalității. Concluziile discuțiilor au fost deocamdată doar propuneri și promisiuni. Alin Nica spune că vorbește cu prim-ministrul și îi spune ce probleme au patronii de hoteluri și restaurante la Timișoara.

„HORECA a fost unul dintre cele mai afectate sectoare economice în această nefericită perioadă dată de pandemie. O analiză realizată la nivelul județului Timiș ne arată că scăderea numărului de înnoptări în 2020 este mai accentuată decât evoluțiile de la nivelul național, respectiv 59,9% (scădere de la 396.000 înnoptări în 2019, la 158.000 în 2020). Mai mult, scăderea s-a accentuat în luna ianuarie a anului curent, cu un minus de 61,3% față de aceeași lună a lui 2020.

În cursul discuțiilor, reprezentanții industriei hoteliere au subliniat nevoia de kurzarbeit, a șomaj tehnic, cu atât mai mult în zonele afectate de carantină. O altă propunere a celor din domeniu a fost dezvoltarea de noi clase de învățământ dual în domeniul industriei ospitalității, subliniindu-se faptul că după repornirea activității HORECA, următoarea criză în domeniu va fi dată de lipsa personalului specializat. Închiderile repetate i-a forțat pe mulți dintre angajați să se reprofileze. Cei din HoReca au solicitat chiar și eliminarea restricțiilor de deplasare și de adunare în grupuri pentru persoanele vaccinate”, a declarat liderul CJ Timiş

Alin Nica propus soluții pentru a ajuta domeniul HORECA

Printre soluțiile de ajutorare al celor din domeniu, Nica a vorbit despre reducerea TVA de la 9% la 5% pentru activitățile de livrare a mâncării la domiciliu. Șeful CJT i-a asigurat pe cei prezenți de deschidere și de eforturile sale în a face cunoscute problemele și soluțiile abordate la nivel decizional. Acestea vor fi prezentare încă de astăzi prim-ministrului României, în cadrul unei discuții care va avea loc în această seară.

„Consiliul Județean este un partener loial și corect care sprijină toate ramurile și sectoarele socio-economice ale comunității noastre. Rolul HORECA este cu atât mai important, cu cât va juca un rol major în succesul programului Capitală Europeană a Culturii în 2023. Întreaga economie a județului are de suferit de pe urma restricțiilor din domeniu. Va trebui să facem tot posibilul ca această carantină să nu se prelungească dincolo de cele două săptămâni deja stabilite. Am preluat toate problemele și soluțiile ridicate și le voi discuta chiar astăzi cu dl prim-ministru”, a mai precizat Nica.