Senatorul liberal Iulia Scântei, preşedintele Comisiei juridice, a solicitat în plen un vot favorabil pentru abrogarea acestei prevederi. Aceasta permitea magistraţilor să iasă la pensie la vârsta de 45 de ani şi după o vechime de 20 de ani.

„Vă solicit un vot favorabil pentru acest proiect de lege care abrogă definitiv o norma propusă de PSD în Comisia Iordache care permitea judecătorilor şi procurorilor să iasă la pensie la doar vârsta de 45 de ani şi doar după o vechime de 20 de ani. Este o sfidare la adresa românilor, întrucât această lege ar fi creat o nouă categorie privilegiată de tineri pensionari, într-o ţară în care majoritatea oamenilor ies la pensie la vârsta de 65 de ani. Prin votul senatorilor şi adoptarea acestei legi, vom reveni la normalitate, la pensionarea judecătorilor şi a procurorilor la 60 de ani şi cu o vechime de 25 de ani.ˮ

Prevederea abrogată a fost semnalată „în sens negativ” în rapoartele MCV, în documentele Comisiei de la Veneţia şi GRECO.

Potrivit Alinei Gorghiu, vicepreşedintă a Senatului, aceasta era singura soluţie pentru a pune ordine în sistemul judiciar prin pensionarea anticipată a magistraţilor

„Majoritatea sănătoasă din Parlament a dovedit, astăzi, că e unită, puternică şi că nu îşi ia înapoi cuvântul dat în faţa cetăţenilor. Măsura aberantă, marca Dragnea-Iordache cu pensionarea anticipată a magistraţilor, introdusă în 2018, prin modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a fost abrogată. Este un început bun pentru dezamorsarea tuturor bombelor legislative introduse de PSD în Legile Justiţiei şi un semnal important că Parlamentul actual lucrează în beneficiul cetăţeanului şi pentru un stat de drept”, a scris Alina Gorghiu, pe Facebook.

Potrivit vicepreşedintelui liberal al Senatului, aceasta era singura soluţie pentru a pune ordine în sistemul judiciar” prin pensionarea anticipată a magistraţilor.

„Rezultatul, în cazul care ar fi intrat în vigoare, ar fi fost unul cu consecinţe grave. Nu doar scăderea severă a efectivului magistraţilor, în special a celor mai experimentaţi dintre aceştia, ce activează la instanţele şi Parchetele superioare, ci şi afectarea calităţii actului de justiţie. Datele statistice scot în evidenţă carenţele privind resursa umană calificată în sistem la momentul actual. Dacă la nivelul anului 2020, 296 magistraţi s-au pensionat, în acest an, şi cifrele sunt numai pentru primele două luni, 97 judecători şi 27 procurori au formulat propuneri de eliberare din funcţie. Este evident că o diminuare a numărului de magistraţi ca urmare a pensionarii anticipate a acestora ar fi perturbat şi mai mult starea de fapt”, a precizat senatoarea.