La 27 ianuarie 1945, trupele sovietice eliberau supravieţuitorii lagărului nazist de la Auschwitz-Birkenau, de pe actualul teritoriu al Poloniei.

Regimul nazist a exterminat în jur de 6 milioane de evrei, iar victimele sunt comemorate, începând cu anul 2006, în numeroase țări din întreaga lume.

Această comemorare a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară.

Holocaustul în Transilvania

Conform Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului din România, în timpul Holocaustului, în România au fost uciși între 280.000 și 380.000 de evrei români și ucraineni.

Din cercetările contemporane, în perioada mai-iunie 1944, aproximativ 132 000 de evrei au fost deportaţi la Auschwitz, din nordul Transilvaniei, stăpânit în acea perioadă de Ungaria.

Pe 3 mai 1944 a început procesul de izolare în ghetouri a evreilor din Transilvania de Nord ocupată de Ungaria. Evreii din Baia Mare, Satu Mare și Maramureș au fost concentrați în 11 ghetouri, iar evreii din Cluj, Bistrița și Oradea au fost izolați printr-un decret din 1944.

Într-un raport întocmit pe 11 mai 1944 figurau 325.000 de persoane în ghetouri. Evreii au fost înghesuiți în spații neamenajate și deportați în grabă spre lagărele de concentrare.

Anne Frank a Transilvaniei

Eva Hyman, o fată de 13 ani, s-a născut pe 13 februarie 1931, la Oradea, şi a murit pe 17 octombrie 1944, la Auschwitz-Birkenau. Poreclită ,,Anne Frank de Transilvania”, fata și-a notat în jurnal, cu trei zile înainte să fie deportată, că nu vrea să moară.

,,Micul meu Jurnal, eu nu vreau să mor, eu vreau să trăiesc… Aş aştepta sfârşitul războiului într-o pivniţă, într-un pod sau în orice gaură”, a scris Eva Hyman în jurnal.

Mama ei a publicat jurnalul în anul 1948 la Budapesta, iar ulterior a fost tradus în mai multe limbi.

La Auschiwtz a fost și Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. El a fost originar din Sighetul Marmației. Wiesel a fost un scriitor, eseist și filosof umanist și activist în domeniul drepturilor omului.

Mâna dreaptă a ,,Îngerului Morții”

Un medic orădean a fost colaborat al temutului medic-șef Jesef Mengele poreclit ,,Îngerul Morții”. Nyiszli Miklos a fost deținut la Auschwitz și a trecut printr-un ghetou similar. El a supraviețuit la Auschwitz, iar după ce a scăpat din lagăr, doctorul nu a mai profesat niciodată ca medic.

Acestea sunt numele a celor mai cunoscuți evrei din Transilvania de Nord care au lăsat mărturii scrise legate de viața de acolo.

Acum 76 de ani, pentru 150.000 de evrei din Transilvania de Nord ocupată de Ungaria și-au găsit sfârșitul în lagărele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau.