La început, pe 8 martie se celebra Ziua Internațională a Femeii Muncitoare, ziua fiind un eveniment politic. Cu timpul și-a pierdut semnificațiile reale și a devenit o ocazie pentru bărbați de-ași exprima iubirea față de femeile din jurul lor.

În țara noastră, sărbătoarea de 8 Martie este considerată de multe persoane și Ziua Mamei, aceasta fiind o reminiscență a ideologiei comuniste.

8 Martie reprezintă, pe lângă florile și cuvintele dulci venite din partea bărbaților, o celebrare a realizărilor femeilor și o reafirmare de luptă pentru drepturi și egalitate.

Când s-a celebrat prima dată 8 Martie?

Originile Zilei Internaționale a Femeii o găsim în New York, pe 8 martie 1857. Femeile, muncitoare în fabricile de textile, au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva condițiilor de muncă și a salariilor infime.

La 51 de ani de la ieșirea în stradă, tot în New York, pe 8 martie 1908, peste 15 mii de femei au ieșit în stradă și au cerut să fie micșorată ziua de muncă, salarii mai bune și dreptul la vot.

Sloganul lor era: “Pâine şi Trandafiri”, pâinea simbolizând securitatea economică, iar trandafirii  o îmbunătăţire a calităţii vieţii. Partidul Socialist din America a stabilit ca ultima duminică a lunii februarie să devină Ziua Națională a Femeii.

Astfel, prima Zi Națională a Femeii a fost celebrată în SUA, în data de 28 februarie 1909. La nici un an după celebrarea pentru prima dată a Zilei Femeii, mai multe organizații socialiste s-au adunat la Copenhaga și s-a propus o zi internațională a femeii.

19 martie 1911- Ziua Internațională a Femeii

Pe 19 martie 1911 a fost celebrată Ziua Internațională a Femeii, pentru prima dată, în Germania, Elveția, Danemarca și Austria. Tot în aceeași zi au fost manifestații de stradă pentru mai multe revendicări.

Însemnătatea zilei de 8 Martie este marcată de o tragedie de la o fabrică din New York. Pe 25 martie, la fabrica Triangle Shirtwaist, peste 140 de persoane, majoritatea femei, au murit datorită nerespectării siguranței angajaților. Evenimentul a scos în stradă  100.000 de persoane în stradă.

Ziua Internațională a Femeii a devenit și o formă de protest împotriva Primului Război Mondial. Femeile ruse au sărbători prima lor zi internațională în ultima duminică a lunii februarie. Un an mai târziu, femeile au mărșăluit pentru pace și oprirea războiului.

8 Martie a devenit, în multe țări, zi dedicată celebrării femeilor

Organizația Națiunilor Unite a adoptat, în 1977, Rezoluţia 32/142. ONU Aa invitat fiecare ţară să proclame, orice  zi a anului, în acord cu obiceiurile şi tradiţiile sale, ca “Zi a Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeii şi Pace Internaţională”.

Multe țări au ales ca 8 martie să fie ziua în care să celebreze femeile.

“Este o zi când femeile sunt recunoscute pentru realizările lor. Nu se ținecont de diviziuni naţionale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice.

Este o ocazie  când trebuie să ne amintim eforturile şi realizările din trecut şi, cel mai important, să privim în perspectiva la potenţialul neexploatat al femeilor şi la oportunităţile ce le astepata pe femeile viitoarelor generaţii”. (UN Womenwatch – organism ONU).