Pe 9 mai, în fiecare an, se aniversează proclamarea independenţei de stat a României în 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei.

Astăzi este Ziua Uniunii Europene deoarece pe această dată, ministrul francez de externe Robert Schuman, propune un plan de colaborare economică între Franța și Germania, pentru eliminarea rivalităților dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

Țara noastră și-a proclamat indepedentența față de suzeranitatea otomană pe 9 mai 1877, fiind un act gândit și încununat după ani și ani de încercări.

9 Mai, o zi importantă pentru toată omenirea

Unul dintre cele mai importante evenimente ce a avut loc pe 9 mai a fost în 1945, când Aliații din Cel De-al Doilea Război Mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste. Atlfe spus, războiul ce a distrus întreaga Europă a luat sfârșit. În 9 mai se împlinesc 75 de ani de la încheierea celui de al Al Doilea Război Mondial.

Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, a precizat în momentul semnării acordului cu Germania că ,, pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă”.

,,Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice…. Nu am reuşit să realizăm o Europă unită şi ne-am confruntat cu războaie”.

La un an distanță, Italia și statele Beneluxului au semnat Tratatul de la Paris pe 18 aprilie 1951. Documentul a instituit Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda.

Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE). La proiectul construcției europene au mai aderat în 1973 Irlanda, Marea Britanie și Danemarca. Grecia a devenit parte a CEE în 1980, Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995).

Pe 1 mai 2004 au aderat zece noi state, Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria. Țara noastră alături de Bulgaria au devenit membre a Uniunii Europene pe 1 ianuarie 2007.