În data de 21 martie, de Ziua Internaţională a Sindromului Down, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad va difuza, începând cu ora 11:00, spectacolul „A fi sau a nu fi veșnic copil”.

Aactorii Sorin și Lenuța Dorobanțu, realizatorii proiectului

Proiectul de faţă a fost realizat de către actorii Sorin și Lenuța Dorobanțu, având ca protagonişti membrii ai organizaţiei INTEGRA, Asociaţia persoanelor cu dizabilităţi mentale Arad.

„«A fi sau a nu fi veșnic copil» e un spectacol-metaforă, care vorbește prin imagini foarte sugestive despre două lucruri esențiale ale vieții: integrare și echilibru. Prin integrare spunem iubire, acceptare, bucuria de a trăi, de a visa, de a-ți depăși propriile limite, de a crea împreună. Echilibrul înseamnă neutralizarea răului prin bine, a urii prin iubire, a războiului, prin pace.

E un demers care are menirea de a-i face pe spectatori să privească adânc în propriile suflete pentru a regăsi acolo copilul din fiecare: inocența, iubirea, puritatea… adică tot ceea ce ne face să fim fericiți”, spune actorul Sorin Dorobanțu.

 „În data de 21 martie, în fiecare an, se sărbătorește la nivel mondial Ziua Sindromului Down. A fost aleasă această dată pentru că face legătura cu trisomia 21, adică… de 3 ori cromozomul 21 – afecțiunea pe care o poartă de-a lungul întregii lor vieți, persoanele cu Sindrom Down. Anul acesta, din păcate, nu ne putem întâlni ca să sărbătorim această zi așa cum ne-am dori.

Tocmai de aceea, ne bucurăm de faptul că Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad a decis să difuzeze online înregistrarea acestui spectacol. Această creație, concepută integrativ, le pune în valoare tinerilor și copiilor de la INTEGRA abilitățile și le facilitează integrarea într-o societate care să îi accepte, să îi aprecieze și să îi respecte”, spune Camelia Oprea, președinte al INTEGRA Asociația persoanelor cu dizabilități mentale.

Spectacolul „A fi sau a nu fi veșnic copil” aduce pe scenă nume importante

Spectacolul de faţă reuneşte pe aceiaşi scenă corul ACORD al Colegiului Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal”, actorii Sorin și Nuți Dorobanțu, Robert Danci, membrii Trupei Fantastic Integra, dansatorii Dacina Neciu și Cosmin Blaga și violonista Ilinca Sârbu.

„Pentru membrii corului Acord, elevi de 12-13 ani, participarea la proiectul a fost o experiență care i-a îmbogățit, i-a făcut mai sensibili față de semeni și mai empatici. Au fost la prima lor experiență scenică și datorita îndrumării pline de căldură a regizorului, totul a devenit un joc serios, așa cum și-a dorit spectacolul,” spune Magdalena Lodi, coordonatoarea corului Acord al Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal“.

Difuzarea spectacolului se va desfăşura în mediul online, pe pagina de Facebook a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad şi pe cea a Trupei Marionete, duminică, 21 martie, începând cu ora 11:00.