Sinodul Episcopilor îi reunește pe toți episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, din România și din afara granițelor țării.Sub președinția Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, la Blaj, a avut loc luni, 12 aprilie 2021, sesiunea extraordinară a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Sinodul s-a întrunit să aleagă noul episcop de Cluj-Gherla.

În mod obișnuit, Sinodul Episcopilor greco-catolici se reunește în sesiune ordinară de două ori pe an, primăvara și toamna. De această dată, întrunirea a fost una extraordinară pentru a decide cine va conduce destinele Episcopiei Greco-Catolice de Cluj – Gherla. Eparhia de Cluj-Gherla a rămas fără episcop  după trecerea în neființă a PSS Florentin Crihălmeanu.

Noul episcop ales pentru Eparhia de Cluj-Gherla este Claudiu Lucian Pop. Episcopul nou ales va fi întronizat în Sâmbăta Floriilor, în Noua Catedrală din Cluj-Napoca. Acolo au fost oficiate și funeraliile Preasfințitului Florentin Crihălmeanu.

Cine este noul episcop de Cluj-Gherla

Claudiu Lucian Pop este născut în 22 iulie 1972, în localitatea Pișcolt, din județul Satu Mare. Ambii părinți și, în mod special bunicul matern, preotul greco-catolic Vancu Victor, au contribuit în mod activ la formarea religioasă.La un an după ce a fost admis la Facultatea de Chimie din Bucureşti, vocaţia la preoţie se concretizează definitiv. Prin bunăvoinţa și încrederea Preasfinţitului Vasile Hossu, episcop de Oradea-Mare, în anul 1991 obține o bursă de studii la Roma.

Între anii 1991-1999 a fost student al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma. A studiat Filozofia la Universitatea Pontificala Urbaniana, iar apoi Teologia la Universitatea Pontificală Gregoriana. Obţine Licența în Teologie Spirituala în 1998  și Doctoratul în anul 2006.

Este hirotonit preot la 23 iulie 1995 de Preasfinția Sa Vasile Hossu. Între anii 1997-1999 este responsabil, sub îndrumarea părintelui Jacques Raquez, de biserica greco-catolică din Roma, Santissimo Salvatore alle Coppelle.

Între anii 1999 – 2001 este vicerector la Misiunea Greco-Catolică din Paris, iar între 2001 și decembrie 2007, Rector al aceleiaşi instituţii.

În decembrie 2007 este numit Rector al Colegiului Pontifical ”Pio Romeno” din Roma.

Cu ocazia sinodului ierahilor greco-catolici români din iunie 2011 este ales episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, cu sediul la Blaj.

Pr. dr. Claudiu Lucian Pop este confirmat ca episcop la data de 21 noiembrie 2011. În  8 decembrie 2011 primește hirotonirea episcopală la Roma, în biserica „Santi Biagio e Carlo ai Catinari”. La ceremonie au asistat cardinalului Leondardo Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale a Sfântului Scaun și numeroși episcopi și prelați. Noul episcop a fost confirmat de Sfântul Scaun.

Miercuri, 14 aprilie 2021, la ora 13.00, ora României,va fi anunțat public numele noului episcop în Osservatore Romano. Acesta este cotidianul Statului Vatican care informează despre evenimentele Bisericii.

.