Startul campaniei de vaccinare a fost dat duminică dimineață în același timp cu începerea acțiunii în statele Uniunii Europene. Primele vaccinări s-au făcut la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din capitală. Imunizarea personalului medical continuă mâine și poimâine. Nu s-au semnalat reacții adverse la niciuna dintre persoanele care au primit prima doză de vaccin.

Conform RADOR, primele trei cadre medicale vaccinate din România sunt Mihaela Anghel, Cătălin Apostolescu și Constantin Constantin, echipa care, în urmă cu 10 luni, prelua primul pacient COVID la Institutul Matei Balș.

Mihaela Anghel și-a amintit momentul:

„Nici nu știam cu ce ne confruntăm. Ne așteptam la ce e mai rău. Suntem și noi afectați totodată  cu pierderea pacienților. Nu s-a întâmplat până acum, în toți acești ani de când lucrez aici, nu s-a întâmplat niciodată să avem un raport atât de mare de decese.”

Dar acum, medicul Mihaela Anghel privește viitorul cu speranță și siguranța că, odată cu vaccinarea, lucrurile vor intra ușor, ușor în normal, iar celor care ezită le recomandă să se informeze și să privească rezultatele.

Managerul Institutului Matei Balș, dr. Adrian Streinu-Cercel, este cea de-a patra persoană vaccinată. El spune că nu se teme de reacțiile adverse, care sunt rare și minore, iar dovada siguranței sale este faptul că el însuși s-a vaccinat alături de doctorii din prima linie.

Adrian Streinu-Cercel precizează:

„Vaccinul este super. Sunt, practic, niște grămăjoare mici de grăsime și în interiorul acestei grămăjoare este pusă o moleculă de DNA care induce în organismul nostru producerea acelei molecule de vârf, pe urmă celelalte celule vin și fac treaba și fac anticorpul necesar în așa fel încât atunci când vine virusul, acesta să fie inactivat de la poarta de intrare.”

Însă toți medicii sunt de acord cu faptul că pandemia și criza vor fi depășite abia când peste 60% din populație va fi imunizată.

Și acest lucru trebuie să se întâmple în condițiile în care o bună parte din populație privește cu scepticism vaccinarea sau este împotriva ei.

Rezultatele unui sondaj IRES arată că trei din zece români declară că nu s-ar vaccina împotriva COVID-19, iar aproape patru din zece spun că s-ar vaccina numai în anumite condiții.

·         45% dintre respondenții care au ales aceste opțiuni au precizat că principalul motiv pentru care ezită să se vaccineze este neîncrederea în vaccin sau în sistemul medical.

·         15% au declarat că nu se vor vaccina deoarece au o imunitate ridicată sau cred că virusul nu este periculos, iar alte 15 procente au spus că le este teamă de reacțiile adverse.

·          25% dintre români s-ar vaccina cât mai repede posibil împotriva COVID-19.

Sondajul IRES a fost realizat în perioada 12 – 14 decembrie pe un eșantion de 1.145 de persoane de peste 18 ani și are o marjă de eroare de plus minus 2,9%.