Încă o dată, vămile arădene au fost asaltate de către persoanele care s-au întors acasă pentru sărbătoarea Paștelui, iar multe dintre acestea au fost nevoite să intre în carantină din cauza schimbărilor de pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic.

Se pare totuși că însă aplicarea carantinei nu se realizează întotdeauna conform normelor, lucru pe care l-a simțit pe pielea sa un arădean care a primit în vama Turnu ordinul de carantinare.

Carantinat în mod eronat

În ciuda faptului că deținea toate documentele care arătau faptul că a fost pe teritoriul Ungariei pentru doar câteva ore, în interes de serviciu, Robert S. s-a trezit în situația de a fi carantinat, ordinul fiind emis în vama Turnu.

„Duminică erau cozi enorme la graniță. Prezint adeverința prin care sunt delegat ca șofer și restul actelor doveditoare doamnei care se ocupa cu triajul epidemiologic. În mod cu totul surprinzător, am fost întrebat de ce dacă am adus un șofer profesionist acasă, în România, nu a venit șoferul și cu camionul.

Încerc să explic că toate camioanele companiei pleacă și vin în Ungaria, mai mult, ultimele 14 zile eu le petrecusem în România, nicidecum într-o țară de pe lista galbenă. În acel moment am încercat să îi arăt, prin documente, că am intrat de dimineață în Ungaria iar acuma, la amiază, am revenit în țară!

Mi s-a răspuns că e pandemie și nu pot face excepție și dintr-un exces de zel mi se emite ordin de carantinare. Imediat după intrarea în țară am făcut un test COVID-19, rezultatul fiind negativ”, explică șoferul arădean povestea sa.
Contestarea în instanță

Carantină contestată în instanță

Având în vedere cele întâmplate, arădeanul s-a adresat Direcției de Sănătate Publică, precizând faptul că:

„Sunt angajat, conform unui contract individual de muncă ca director tranzacții operații, mai sunt delegat ca șofer pentru transportul angajaților societății noastre, cât și a materialelor necesare pentru întreținerea flotei noastre, în și din afara granițelor României.

Conform ordinului de deplasare (delegație) în străinătate, la ora 8:00 (ora României) m-am deplasat cu mașina companiei, în interesul companiei, ca șofer/conducător auto. Am ajuns la ora 9:30 (ora Ungariei) la stația de alimentare EUROWAG, de unde am preluat un șofer de autospecială TIR, angajat al companiei noastre, pentru a-l aduce înapoi acasă.

La ora 12:10 (ora Ungariei) am ajuns la vama Battonyai/Turnu. Aici, contrar Hotărârii nr.9 din 11.02.2021, a CNSU, art. 4, lit.a și contrar tuturor documentelor prezentate, față de subsemnatul a fost dispusă decizia de instituire a măsurii de carantină”.

Totodată, Robert S. a mai precizat și faptul că deja era imunizat cu prima doza de vaccin împotriva coronavirusului.

DSP Arad a răspuns, replicând următoarele:

„Așa cum aveți stipulat în nota de subsol a deciziei de instituire a carantinei pe care ați primit-o la intrarea în țară, potrivit Legii nr.136 din 18 iulie 2020, actualizată, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, aveți posibilitatea contestării deciziei la judecătoria în a cărei circumscripție domiciliați”.
Robert S. punctează:

„Aș vrea să subliniez că nu mă îndrept împotriva DSP, ci împotriva acestor oameni care înțeleg să facă ei legea. Nu am cerut condiții speciale, nu am cerut decât să mi se ia în considerare actele legale în vigoare”.

În carantina pentru 71 de ore

Ordinul de carantinare a fost contestat de către arădean, iar după 71 de ore și 46 de minute acesta a primit decizia instanței, potrivit căreia, i-a fost anulată carantinare.

„Admite cererea formulată de petentul S. Robert cu domiciliul în Arad, în contradictoriu cu intimata Direcţia de Sănătate Publică Arad, ANULEAZĂ Decizia de instituire a măsurii carantinei persoanei nr. 153468/24.04.2021 emisă de intimata Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad.

Anulează Decizia de instituire a măsurii carantinei persoanei nr. 153468/24.04.2021 emisă de intimata Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad. Executorie. Cu drept de apel în termen de 2 de zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Arad. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 27.04.2021.”

Exceptați de la carantină

Excepție de la carantinare sunt cate6goriile de persoane precizate la la art.4 din Hotărârea nr.9 din 11.02.2021, dată de către CNSU. Astfel, printre altele sunt exceptate și:

„persoanele care vin în România din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic dar care, înaintea sosirii în România au petrecut ultimele 14 zile anterioare, consecutive, într-una sau mai multe țări/zone/teritorii fără risc epidemiologic; conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone precum și conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului; conducătorii auto care se deplasează în interesul desfășurării profesiei din statul de rezidență al acestora într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat al Uniunii Europene în statul de rezidență, indiferent dacă deplasarea se face prin mijloace individuale sau în cont propriu”.