A patra tranșă de vaccinuri anti-COVID19 a ajuns în România . Reprezentanții campaniei de vaccinare anti- COVID-19 au declarat pentru Libertatea că dozele de vaccin sosite , în număr de 150.150, vor fi distribuite către centrele regionale din țară și la Institutul Cantacuzino din București.

Alte aeronave vor ajunge pe aeroporturile din Cluj-Napoca și Timișoara, urmând ca vaccinurile produse de compania Pfizer/BioNTech să fie distribuite către cele șase centre regionale din țară. Vaccinurile vor fi transportate și păstrate la o temperatură de minus 80 de grade în congelatoare de capacitate mare.

Etapa a II a de vaccinare va începe după 15 ianuarie

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a spus că etapa a II a de vaccinare va începe după 15 ianuarie. Persoanele care se vor vaccina sunt vârstnicii de peste 65 de ani, persoanele cu grad ridicat de risc și angajații din domeniile esențiale.

Până pe 15 ianuarie va fi dezvoltată a doua parte a modulului de programare care este destinat tutoror personelor din etapa a doua de vaccinare – persoanele peste 65 de ani, cele cu boli cronice”,  a specificat Valeriu Gheorghiță.

Lista cu boli cronice

Luni, 11 ianuarie, va fi publicată lista pentru persoanele cu boli cronice care vor intra în a doua etapă de vaccinare.  S-a discutat, în prealabil, cu comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății pentru lista cu boli cronice.

Valeriu Ghorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Sars-CoV-2 a spus că obezitatea, diabetul zaharat, afecțiunile cronice sunt o parte din bolile de pe listă. De asemenea, afecțiunile cronice renale, infecția cu HIV și SIDA, imunodepresia se vor afla și ele pe listă.

Pe 25 decembrie 2020 au ajuns primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID19, pe cale terestră, fiind aduse cu un camion special care a trecut prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II. Vaccinarea populației este programată să înceapă din luna aprilie.

La exact două săptămâni de la declanșarea campaniei de vaccinare în România, peste 100.000 de cadre medicale s-au imunizat deja împotriva noului coronavirus.