O situaţie mai puţin obişnuită a fost sesizată în judeţ, deputatului Glad Varga, de către o arădeancă în vârstă de 77 de ani.

Conform spuselor parlamentarului, vârstnica s-ar fi prezentat în audienţe din cauza faptului că a sesizat un caz aparte. Glad Varga a făcut public cazul de faţă.

„Doamna are o fiică și o nepoată stabilite în Germania, care din cauza blocajului impus de pandemie, nu au nicio șansă să vină în România. Fiica doamnei are nevoie de o apostilă (o supralegalizare), care trebuie pusă pe certificatul de naștere al nepoatei, pentru ca aceasta să poată dobândi și cetățenia germană.

Până aici nimic nu pare complicat, urmând ca bunica să rezolve toate aceste probleme…..Dar a ajuns la ghișeul surpriză! Nu se poate rezolva speța! De ce? Pentru că, pe certificatul de naștere al nepoatei, ștampila pusă de către Starea Civilă din cadrul Primăriei Arad era greșită, așa că nu poate fi apostilată”, punctează Glad Varga.

Glad Varga: „(…) dacă statul greșește tot contribuabilul plătește”

Practic, în loc de „Starea Civilă” ștampila aplicată conţine textul: „Starea Civlă”.

„Ce vină are această femeie de 77 ani pentru că statul greșește? Am mers personal la cele două instituții implicate – Prefectură și Primărie și la un cabinet de avocatură. Am discutat la Prefectură, cu cei de la starea civilă, iar rezultatul final cade tot în sarcina cetățeanului, concluzia fiind că dacă statul greșește tot contribuabilul plătește”, a mai spus Glad Varga.

Se pare că soluţia ar fi trebuit să venă din partea primăriei care trebuia îşi remedieze greşeala din iniţiativă proprie, precum specifică şi parlamentarul, însă în speţa de faţă a fost solicitată şi intervenţia unui avucat care să poată prelua certificatul de naştere corect.

În cele din urmă, situaţia femeii s-ar putea remedia prin intermediul unui proiect de lege, iar în acest sens, iniţiativa legislativă ar urma să reglementeze captul că „ca orice greșeală pe care statul o face în documente oficiale, să fie reparată pe cheltuiala statului”.