Teatrul Odeon a anunțat, duminică dimineața, că îndrăgita actriță Oana Șfetănescu s-a stins din viață ,sâmbătă seara, la vârsta de 60 de ani.

“Oana Ştefănescu, actriţă a Teatrului Odeon de peste 30 de ani, a plecat dintre noi în seara de 23 ianuarie 2021, lăsând în urmă amintirea unor roluri memorabile, dar mai ales imaginea unui om bun şi discret, până în ultima clipă a vieţii sale”, se arată în comunicatul  de presă al Teatrului Odeon.

Cea mai recentă apariţie a Oanei Ştefănescu a fost în cadrul emisiunii moderate de actriţa Rodica Mandache, Dialoguri teatrale @ODEON, difuzată online pe 17 noiembrie 2020.

Cine a fost Oana Ștefănescu

Oana Ștefănescu s-a născut pe 19 noiembrie 1960 și a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”. Ea a debutat pe 1991 la Teatrul Odean în spectacolul Mincinosul” de Carlo Goldoni, regia Vlad Mugur.

De-a lungul carierei, actrița a lucrat cu regizori consacrați, cum ar fi Vlad Mugur, Alexandru Dabija, Dragoş Galgoţiu, Mihai Măniuţiu, Alexander Hausvater, Radu Afrim și Răzvan Mazilu.

Actrița avea în pregătire musical-ul ,,Cabaret” de Joe Masteroff, în care juca alături de soțul ei, actorul Ionel Mihăilescu. Cea mai recentă premieră a avut loc pe 20 decembrie 2019 cu spectacolul ,,Persona” de Ingmar Bergman.

Numeroase premii de-a lungul carieri de actriță

Oana Ștefănescu a obținut numeroase premii.  Amintim Premiul de debut pentru rolul Floricica în spectacolul “Este ciudat” (1987) și Premiul Cea mai bună actriţă pentru rolul Anne în filmul “Căţărarea” la Festivalul Tinerilor Creatori de Film, Bucureşti (1987).

De asemenea, în 1988 a luat premiul pentru Cea mai bună actriță pentru rolul Irina din spectacolul ,,Matca”. Pentru rolul Mariana în filmul ”Înnebunesc şi-mi pare rău” a primit Premiul UCIN în 1993.

De-a lungul carierei de actriță, Oana Ștefănescu a luat premii pentru rolul de cea mai bună actriță în următoarele roluri: Antigona, în piesa cu același nume, în 1996, rolul Mariana Alcoforado din spectacolul “Scrisorile călugăriţei portugheze” (1997). În 2015 a primit premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea.

 

“Teatrul Odeon este alături de familia îndurerată şi va păstra vie amintirea unei mari actriţe, dar mai ales a unui om care nu poate fi uitat”, se mai arată în comunicat.