Guvernul a adoptat zilele acestea legea prin care se elimină cumulul pensie-salariu la stat și creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70.

Proiectul de lege a fost trimis în Parlament pentru adoptarea sa în regim de urgență.

Dacă va trece de Parlament, cei 35.000 de bugetari care cumulează pensia cu salariul au timp 30 de zile să aleagă ce venit păstrează.

Guvernul a votat proiectul de lege mult așteptat de români

„Prin prezentul proiect de act normativ se propune ca persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, beneficiari ai pensiilor de serviciu sau beneficiari ai sistemului pensiilor militare de stat, să poată exercita opțiunea pentru reîncadrarea în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale”, se arată în proiectul de lege.

Totodată, proiectul de lege propune o revizuire a legislației aplicabile în cazul cumului pensiei cu salariul.

Reîncadrarea pensionarilor se poate realiza până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Având în vedere constrângerile bugetare și reducerea costurilor suportate din bugetul de stat, în privința cheltuielilor de personal. (…) și o alternativă prin care un angajat din sistemul public poate exercita opțiunea între pensie și veniturile salariale aferente raportului de muncă.

De aceea, în sistemul public, posibilitatea continuării activității este însoțită de suspendarea plății pensiei”, se arată în expunerea argumentativă a proiectului de act normativ.

Parlamentarii și aleșii locali vor putea, în continuare, cumula pensia cu salariul. De asemenea, judecătorii CCR, persoanele care beneficiază de drepturi ede autor, membrii Academiei Române și asistenții personali ai persoanelor cu handicap vor poate cumula mai departe pensia cu salariul.

Dacă legea propusă de Guvern va trece de Parlament, 35.000 de bugetari vor fi puși în situația să aleagă între pensie și salarii. De asemenea, Executivul a decis creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70.

Parlamentarii și aleșii locali vor putea să acumuleze mai departe pensia cu salariul.