Potrivit constatărilor unui consilier PNL, Cristian Munthiu, izolarea unui bloc aflat pe strada Năsăudului se realizează atât cu polistiren, cât și cu vată de sticlă.

Acesta a ținut astfel să felicite administrația liberală pentru ”schimbarea radicală în abordarea problemei” izolării termice a blocurilor.

”Vreau să felicit Executivul pentru că am văzut pe strada Năsăudului primul bloc izolat ca la carte în care se folosește atât polistiren, cât și vată de sticlă. Se pare că e o schimbare radicală în abordarea problemei”, a spus Cristian Munthiu în ultima ședință a Consiliului Local.

În răspuns, Ioan Turc a spus că:

”Încercăm pentru următoarele etape de reabilitare energetică a blocurilor să identificăm soluții tehnice mai bune. Blocul pe care l-ați menționat este anvelopat pe varianta standard, dar și pe ea pot fi făcute lucrări corecte în sensul în care obiectul de reabilitare termică să fie atins, dar și de îmbunătățire estetică, de asemenea”.

încurajarea proiectelor de cogenerare termică-electrică era deja aunțată planificată

Primarul a scris în cadrul programului cu care a câștigat Primăria Bistrița, că:

”Reabilitarea termică a clădirilor s-a realizat până în prezent într-un mod diletant. Izolarea pereților a condus la efecte secundare negative, pentru că acele clădiri nu mai pot respira.

Trebuie puse în practică proiecte de izolare termică corectă, de înverzire a planșeelor blocurilor sau de regenerare „verde”, așa cum se întâmplă în orașe precum Milano. Fațadele blocurilor pot deveni zone foarte bune pentru amplasarea panourilor solare, cu crearea unei valori estetice moderne în același timp.

Astfel, asociațiile de locatari pot deveni furnizori de energie verde, iar, cu ajutorul Primăriei, pot primi reduceri la factura de energie. Vor fi încurajate proiectele de cogenerare termică-electrică, cu efecte asupra economiei la factura cetățenilor”.

În cursul lunii martie, primarul anunța faptul că a reușit să obțină o finanțare pentru demararea lucrărilor de reabilitare termică a altor 22 de blocuri.