Potrivit ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, proiectul de ordin referitor la stabilirea tipurilor de exploatații privind suinele, care a fost lansat în dezbatere publică, nu distruge gospodăria țărănească, însă sistează activitatea ilegală a samsarilor, în timp ce crescătorii sunt nevoiţi să respecte un anumit set de reguli minime de biosecuritate.

Cuvântul ministrului

„Ordinul 24/2021 este un proiect de ordin, în timp Ordinul 538 dat de domnul Daea (fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea – n. r.) este în vigoare, dar care spune exact același lucru. Din nefericire, dacă în spatele acestui ordin nu stau și acțiuni ale altor instituții care trebuie să se ocupe de oprirea pestei porcine africane, vom continua să ne lamentăm că producem în România doar 25% din consum și că din cele 3,6 milioane de locuri de cazare pentru porcul gras sunt populate sub 900.

Toate fermele acelea au fost falimentate. Statul român plătește 600 de milioane (euro – n. r.) despăgubiri din buget, din banii tuturor, deficitul comercial pentru carnea de porc este cel mai mare, a fost de 621 de milioane de euro în 2019. Este clar că toată lumea, și crescătorii mari și crescătorii mici, trebuie să respecte niște reguli, în primul rând niște reguli de biosecuritate ca să putem opri răspândirea pestei porcine africane și relansa creșterea porcului”, a declarat vineri Adrian Oros.

Acesta a mai precizat faptul că prin intermediul lansării proiectului de ordin în dezbatere publică, a vrut să „aducă pe tapet această discuție, care cred că este foarte serioasă: ce facem cu pesta și cum relansăm creșterea porcului?”.

„Sigur că sunt autorități care au atribuții în circulația animalelor și gestionarea mistreților. Ministerul Agriculturii, prin acest ordin pe care l-a adus în dezbatere, repet, în dezbatere, în timp ce există alt ordin cu aceleași prevederi în vigoare, a vrut doar să aducă pe tapet această discuție, care cred că este foarte serioasă: ce facem cu pesta și cum relansăm?

Așa, la modul populist, a discuta doar, fără soluții, putem să discutăm în continuare, cum facem din 2017, și lucrurile să se agraveze, nu să se rezolve”, a susținut șeful MADR.

Adrian Oros: „Nu spun că vreau să distrug gospodăria țărănească”

În momentul în care ministrul a fost întrebat dacă măsurile respective vor distruge gospodăria ţărănească, acesta a răspuns că în lipsa respectării regulilor minime de biosecuritate nu se va scăpa de „această boala păcătoasă”.

„În 2019, țara era roșie pentru că nu s-au luat măsuri la timp, din populism. Eu nu spun că vreau să distrug gospodăria țărănească, asta spun unii, eu spun că toți, și cei mici și cei mari, trebuie să respectăm niște reguli minime de biosecuritate până scăpăm de această boală păcătoasă.

Să știți că nu este nicio diferență între pesta porcină africană, ca extindere și ca periculozitate, și ceea ce se întâmplă cu această pandemie CoViD. Dacă nu luăm măsuri și nu respectăm măsurile luate, și cei mici și cei mari, nu vom rezolva niciodată această pierdere constantă pe tot ce înseamnă producție de porc”, a mai adăuhat el.

Blocarea activităţii ilegale a samsarilor

Adrian Oros este de părere că activitatea ilegală a samsarilor ar putea fi oprită de către ordinul în cauză.

„Nu are nimeni treabă cu gospodăria țărănească, dar știm că există acei mijlocitori de animale care sunt samsarii și care chiar nu au nicio treabă cu gospodăria țărănească, doar poartă porcii domestici în portbagaj răspândind boala.

Reglementarea se referă, în primul rând, la a opri activitatea aceasta ilegală a samsarilor. Am vrut să atrag atenția că avem o problemă reală care se va adânci privind creșterea porcului în România și, dacă nu luăm măsuri chiar nepopulare, dar necesare, nu o să putem opri acest lucru”, a transmis Adrian Oros.