Lucrările la terminalul de pasageri de la Aeroportul Internațional Brașov, care va avea 12.000 de metri pătrați sunt în grafic. Astfel va fi pe locul trei ca mărime după terminalele de la Otopeni și Cluj.

„Avem în faza de evaluare ofertele pentru realizarea drumului perimetral, gard perimetral, a devierii canalului colector Beselcin, a sistemului TVCI pentru control perimetral. Avem în lucru proiectarea pentru garajele și magazia aferentă utilajelor pentru întreținerea pistei și a utilajelor pentru deservirea aeronavelor, a platformei pentru sortare deșeuri. Se lucrează intens cu specialiștii ROMATSA și ai consultanților englezi, spanioli, români, pentru definitivarea spațiului aerian, a conceptului de proceduri de zbor și a echipamentelor necesare asigurării serviciilor de navigație aeriană. Pentru terminalul de pasageri, sistematizarea verticală, chiar și pentru lucrările la balizaj, stadiul execuției este în jur de 90%. O etapă importantă este cea legată de teste și punerea în funcțiune a echipamentelor. După cum bine se știe întotdeauna ultimii 10% sunt cel mai greu de realizat”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.

Au fost demarate procedurilor de certificare pentru Aeroportul Internațional Brașov

În toamna lui 2020 autoritățile județene de la Brașov sperau că primul zbor  va avea loc în vara anului 2021.  În prezent însă, previziunile pentru Aeroportul Internațional Brașov sunt mai rezervate.

Finalizarea aeroportului este așteptată cu nerăbdare și de mediul de afaceri din județul Covasna. Președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna(CCI), Edler András-György, este de părere că noul aeroport va aduce beneficii. Și nu doar în ceea ce privește transportul turiștilor, ci și în ceea ce ține de transportul mărfii. Totuși, pentru ca cei din domeniul economic să înceapă pregătirile necesare, destinațiile de zbor ar trebui cunoscute.

„Noi așteptăm să pornească aeroportul, dar nu știm deocamdată cum se vor derula lucrurile. Trebuie să știm când vor fi curse regulate spre Brașov din alte colțuri ale lumii. Eu nu cred că la un proiect serios nu există niște termene. De la primul zbor și până ce avem încheiate niște contracte și încep să vină turiști ar putea să mai dureze încă trei ani. Deci ar trebui să vedem oferta ca să putem să ne pregătim”, a precizat Edler András-György.

În 2019, termenul de finalizare a aeroportului era stabilit pentru 2020 însă au intervenit multe blocaje.  Autoritățile brașovene se așteptau să fie probleme din cauza birocrației, însă s-a declanșat pandemia. Deocamdată nu se știe cu precizie nici data finalizării noul aeroport și nici destinațiile de zbor disponibile. Însă locuitorii speră ca în curând să nu fie nevoiți să se mai deplaseze la aeroporturile din alte orașe.