Un astfel de exemplu este familia de olandezi din satul Oarba de Mureș, județul Mureș. Nu s-a plâns că a ajuns la sat și că nu sunt autostrăzi. A dezvoltat o afacere unică în domeniul turismului rural. Este vorba despre turismul călare pe cai islandezi, singurii din lume cu pasul tolt. Mai precis, sunt caii care au trei picioare simultan pe pământ.

Mureș. Afacerea cu trei picioare pe pământ

Inima afacerii, Janeke Vos de Groot, a fost o jurnalistă de televiziune olandeză. S-a mutat în România în urmă cu 14 ani împreună cu soțul ei. Fascinați de peisajele superbe pe care le oferă România, satul Oarba de Mureș, a început să facă reportaje online sub forma unor jurnale de călătorii. Intenționează să le publice într- ediție de reportaje.

Ideea cu turismul călare a preluat-o din Islanda

Familia Groot a preluat ideea turismului călare din Islanda. Caii cu pasul tolt oferă stabilitate turiștilor. Poți călări cu halba de bere în mână, povestesc entuziasmați soții de Groot, pentru Agerpres.

„În trecut, am fost în Islanda şi am călărit 8 zile, e un cal uşor de întreţinut, stă afară, iarna şi vara, şi am spus că acesta este cel mai potrivit cal pentru viaţa mea (…). Prima dată când am venit aici, am urcat pe deal, era luna august, era superb. Ne-a plăcut foarte mult, la prima vedere”, a spus Janneke Vos de Groot, pentru sursa citată.

Călărit și ciorbă de zarzavat

Olandezii spun că pandemia de COVID le-a afectat puțin afacerea, dar speră ca oamenii să se orienteze spre locuri din natură din țară în acest concediu. Înainte de pandemie aveau 200 de turiști anual. Femeile de la căminul cultural îi așteptau cu bucate tradiționale, printre care și ciorbă din zarzavat.

Lipsa de confort face omul mai sănătos

Familia Groot a sesizat lipsa condițiilor de trai decent din satele românești, însă, pare că are un principiu care dovedește un mental puternic.

Soții Groot cred că lipsa de confort face omul mai sănătos. Sunt implicați direct în aducerea apei potabile.

„Locul are şi lipsuri, mai ales că nu există reţea de apă potabilă, dar până acum 4-5 ani nu a fost o problemă, însă a fost aici ceva foraj pentru gaz şi au pus foarte mult exploziv pe teren, de atunci a început să scadă nivelul apei şi nu prea mai avem. Acum sunt mulţi care nu mai au, este o problemă. Este o maşină care aduce apă potabilă în sat, însă nu are un program fix. Noi avem maşină, mergem în satul Sfântul Gheorghe şi aducem apă, dar sunt şi familii cu copii nici care nu au posibilitatea. Lipsa de confort face omul mai sănătos”, a spus Janneke Vos de Groot, a detaliat pentru Agerpres.

Cu toate acestea, rămân în România și se ocupă de microferma lor. Mai mult decât atât, duc numele României peste hotare, vorbind la superlativ despre țara noastră în orice reportaj.

sursă foto: Facebook- Janneke Vos de Groot