Conform „BizBrașov‟, Florin Hrițuliac, asociat al unei firme cu sediul central în Brașov, a fost arestat. Acesta a creat un prejudiciu de aproximativ 12 milioane de lei, în dauna unor societăți de leasing. Anchetatorii au descoperit că bărbatul ar fi falsificat documentele privind cumpărarea de autorulote direct de la producători străini. Pe baza acestor documente, bărbatul ar fi reușit să vândă vehiculele, cu plata integrală, unor societăți de leasing. Tot el le-a preluat apoi în leasing, fără ca mașinile respective să fi ajuns vreodată pe teritoriul României. Hrițuliac ar fi dat o țeapă și firmei Raiffeisen Leasing IFN cu sprijinul lui Păușescu, angajat al companiei respective.

Se pare că acesta s-ar fi folosit de facturi proforme obținute de peste hotare, în special din Italia. Cu acele facturi, ar fi mers la firma de leasing să se finanțeze. Conform informațiilor, Hrițuliac ar fi reușit apoi, prin alte „inginerii”, fie să nu trimită toți banii către firma de leasing, fie să nu achiziționeze toate rulotele trecute în contract. Astfel, cu ajutorul unor oameni din interiorul firmelor de leasing, el ar fi ajuns să rămână cu banii obținuți. De altfel, odată cu Florin Hrițuliac, a fost arestat preventiv și Daniel Păușescu, pentru complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.

Afacerea cu autorulote a început în 2015. În șase ani, firma brașoveană a devenit una din cele mai puternice companii de pe piața românească de autorulote. Experiența de business a însemnat, spun anchetatorii, și cunoașterea în amănunt a slăbiciunilor sistemului, inclusiv în relația dintre companie și firmele de leasing. Potrivit investigației penale, totul pornea de la așa numita procedură de „sale and lease back“: importatorul ia direct de la producător autorulotele, le plătește integral, apoi vehiculele sunt date unei firme de leasing. Firma de leasing primește vehiculul și îl achită integral importatorului.

Premisa creării unui prejudiciu

Apoi, vehiculul se întoarce la importator, iar acesta achită lunar o rată de leasing firmei în cauză. Anchetatorii au stabilit că modul de operare începea cu o cerere de ofertă, adresată de importator (firma brașoveană) producătorilor de autorulote – fabrici din Italia și Germania. Fabricile ar fi făcut respectivele oferte, iar pe facturile pro-forma ar fi apărut seriile de șasiu ale unor autorulote. Anchetatorii spun că administratorul firmei brașovene ar fi folosit seriile de șasiu pentru a falsifica facturi și ordine de plată pentru vehiculele respective. Adică documente care atestă în mod nereal că mașinile au fost preluate, iar valoarea lor, achitată integral. Mai departe, documentele falsificate intrau, spun anchetatorii, pe circuitul „sell and lease back“. Adică cele mai multe firme de leasing plăteau vehiculele fără să le verifice faptic existența. Patru firme de leasing au fost păgubite, în acest fel.  Doar Raiffeisen Leasing IFN a vrut să verifice existanța rulotelor. Dar, cu sprijinul lui Daniel Păușescu, angajat al companiei respective, Florin Hrițuliac a primit banii.

Se presupune că este vorba de un prejudiciu total este de aproximativ 12 milioane de lei, pentru faptele de înșelăciune, și de 2,5 milioane de lei, pentru fapte de spălare a banilor.

Florin Hrițuliac a fost arestat pentru o perioadă de 30 de zile pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. Totodată, Tribunalul Brașov a decis și arestarea lui Daniel Păușescu pentru complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.