Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate, i-a îndemnat miercuri pe membrii Uniunii Europene să se coordoneze. Comisarul le-a cerut să adopte o linie comună în utilizarea vaccinului AstraZeneca împotriva coronavirusului, pentru a nu alimenta neîncrederea. Vaccinul AstraZeneca este restricţionat în mai multe ţări.

„Este esenţial să urmăm o abordare coordonată. Trebuie să vorbim pe o singură voce în întreaga UE pentru a încuraja încrederea publicului în vaccinare”, a declarat comisarul într-un tweet, înainte conferința cu miniştrii europeni ai sănătăţii.

Miniştrii sănătăţii s-au reunit miercuri la sfârşitul zilei pentru a examina concluziile Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA). Agenția a confirmat legătura dintre vaccinul AstraZeneca şi cazurile rare de cheaguri de sânge.

Totuși, utilizarea vaccinului AstraZeneca prezintă beneficii.

Autoritatea de reglementare europeană a afirmat, însă, că beneficiile vaccinului produs de compania suedezo-britanică sunt mai mari decât riscurile. EMA arată că nu a fost identificat niciun factor de risc specific, cum ar fi vârsta. Mai multe state europene au decis, totuşi, să restrângă utilizarea acestuia în funcţie de criteriile de vârstă. Aceste restricții pe criterii de vârstă variază de la o ţară la alta.

„Deciziile privind campaniile naţionale de vaccinare, persoanele care se vaccinează cu ce vaccin, depind de voi”, adică de fiecare stat membru, le-a spus Stella Kyriakides miniştrilor. Ea a cerut în totodată o abordare concertată pentru „a nu scufunda cetăţenii în confuzie‟.

De săptămâna trecută, Germania a recomandat utilizarea vaccinului numai pentru cei peste 60 de ani. În Franţa, autoritatea sanitară a indicat ca vaccinul să fie rezervat persoanelor în vârstă de peste 55 de ani.

Miercuri seara, după avizul EMA, Belgia a decis să rezerve utilizarea produsului AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani.

Restricţiile impuse de unele state membre pot a creşte presiunea asupra ţărilor vecine ca să adopte măsuri similare.

Informaţiile despre posibile efecte secundare grave, chiar extrem de rare, au contribuit la alimentarea neîncrederii persoanelor solicitate pentru vaccinare. Sunt mulți care evită centrele care imunizează cu AstraZeneca sau apelează la alte vaccinuri disponibile.