Joi, directoarea executivă a Agenţiei Europeene pentru Medicamente (EMA), Emer Cooke, a comunicat  într-o videoconferinţă, concluziile în privința vaccinului dezvoltat de AstraZeneca.

„Comitetul (pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă) a ajuns la o concluzie clară: este vorba despre un vaccin sigur şi eficace”, a declarat Emer Cooke.

„Beneficiile în ceea ce priveşte protecţia împotriva COVID-19, cu riscul asociat de deces şi spitalizare, depăşesc posibilele riscuri de efecte secundare” (…) Comitetul a ajuns de asemenea la concluzia că vaccinul nu este asociat cu o creştere a riscului global de evenimente tromboembolice sau cheaguri de sânge”, a precizat Cooke.

Cu toate acestea, agenţia a lăsat neclarificată problema majoră pentru care vaccinul AstraZeneca a fost interzis în multe țări. Mesajul directoarei s-a modificat cu 180 de grade în scurt timp și nu înlătură complet suspiciunile:

Nu se poate exclude legătura vaccinului dezvoltat de AstraZeneca cu cazurile costatate

„Pe baza probelor disponibile şi după zile de analiză aprofundată a datelor disponibile, nu putem cu toate acestea exclude definitiv o legătură între aceste cazuri şi vaccin”, a precizat Cooke.

Comitetul se securitate al EMA a recomandat aşadar ”conştientizarea în ceea ce priveşte potenţialele riscuri şi asigurarea că vor fi incluse în prospectul produsului”.

Agenţia recomandă totodată ”alertarea cu privire la astfel de eventuale maladii rare şi furnizarea de informaţii profesioniştilor din domeniul sanitar şi persoanelor vaccinate pentru a ajuta la oprirea şi atenuarea oricărui eventual efect secundar”, a mai declarat Emer Cooke.

EMA va lansa totodată ”investigaţii suplimentare pentru a afla mai multe despre aceste cazuri rare”, a mai precizat aceasta, afirmând: ”Dacă ar fi vorba despre mine, m-aş vaccina chiar mâine”.

La 29 ianuarie, EMA a dat undă verde vaccinului dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford. După câteva săptămâni, un număr de 15 ţări, printre care Germania, Franţa şi Italia, au suspendat preventiv utilizarea acestui vaccin. Motivul a fost semnalarea unor efecte secundare precum dificultăţi de coagulare a sângelui şi formarea unor cheaguri de sânge.