Prefectul județului, Călin Petru Marian, a participat în această dimineața la startul campaniei pentru depunerea Cererii Unice de Plată. Prefectul a fost la Centrul Județean Hunedoara al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Astfel, Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale vine în sprijinul fermierilor cu activitate în sectorul zootehnic și vegetal.

În județul Hunedoara, în perioada 1 martie – 15 mai 2021, sunt așteptați să depună cererile peste 17.000 de fermieri. Suprafața totală pentru care vor fi acordate subvenții din partea statului este de 132.000 hectare.

Potrivit directorului executiv al centrului Județean APIA, Topor Veronica, primăriile din județul Hunedoara au primit deja tabelele cu fermierii.  Tabelele conțin fermierii și suprafețele corespunzătoare fiecăruia, pentru a putea fi eliberate adeverințele necesare depunerii cererii unice.

Documentele pot fi transmise online către Centrul județean APIA sau către Centrele locale din Deva, Hunedoara, Brad, Orăștie, Ilia, Petrila și Sântămărie Orlea.

Programe ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este o instituție publică a administraţiei publice centrale, înființată în anul 2004 în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

De la aderarea României la Uniunea Europeană APIA a derulat fonduri europene şi naționale destinate susținerii agriculturii românești și fermierilor români de peste 30 de miliarde de euro.

Rata medie anuală a absorbției fondurilor: peste 96 %.

Dacă în anul 2007 APIA derula mai puțin de 10 forme de sprijin destinate fermierilor români, în prezent numărul schemelor și măsurilor/submăsurilor, pachetelor/subpachetelor gestionate a crescut substanțial ajungând la peste 100.

Începând cu anul 2007, după aderarea la Uniunea Europeană, APIA implementează scheme şi măsuri de sprijin destinate fermierilor, finanțate din două fonduri europene, respectiv: Fondul European de Garantare Agricolă – FEGA (plăți directe, măsuri de piață,)

Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală – FEADR (prin intermediul măsurilor delegate din cadrul PNDR 2014 – 2020)

Bugetul Național – BN (ajutoare naţionale tranzitorii, ajutoare de stat).

Măsurile de sprijin ale APIA prin FEGA sunt plăți directe și scheme de sprijin cuplat în sectoarele vegetal și zootehnic. Totodată, prin FEGA, sunt prevăzute măsuri de piață și promovare de produse agricole.

Persoanele interesate pot obține mai multe informații adresându-se specialiștilor din centrele locale  sau accesând: www.apia.org.ro sau www.madr.ro.