Solicitanții trebuie să solicite ajutorul de stat pentru cantitatea de motorină cumpărată și utilizată în activitățile agricole până la data de 1 februarie ac, pe  baza unei cereri însoțită de documente de plată justificative.

Banii se dau sub formă de rambursare a diferenței dintre rata accizei standard și cea  redusă.

Aceasta este stabilită la 21 de euro pentru lucrările mecanizate, valoarea unitară fiind de 1,5258 lei/litru.

Bani de la stat până în 2023

Schema de ajutor pentru fermieri, adoptată în 2020, a fost prelungită până în anul 2023.

În contextul pandemiei și al unui an atipic din punct de vedere climatic, ajutorul vine ca o bulă de oxigen.

De asemenea, APIA a informat că fermierii care au avut activitatea restricționată pe perioada pandemiei, încă primesc o indemnizație lunară de 41,5%  din câștigul mediu salarial brut. Aceasta se acordă lunar, folosind platforma aici.gov.ro

Ajutor european pentru agricultori

Plata subvenției pentru motorină nu este singurul ajutor în bani de la stat.

Fermierii pot beneficia de împrumuturi sau garanții de până la 200 000 de euro, o măsură stabilită de Comisia Europeană, pentru suportul agriculturilor.

Schema de ajutor este separată de cea pentru agricultorii care au avut pierderi din cauza secetei.

Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: „Încă de la începutul fenomenelor climatice extreme am urmărit îndeaproape situația și suntem pregătiți să oferim sprijin fermierilor noștri.Comisia a fost tot timpul în strânsă legătură cu toate statele membre și am reacționat rapid atunci când a fost necesar. Aceste măsuri ar trebui să protejeze fermierii din punct de vedere financiar, precum și împotriva unei penurii de furaje care ar putea să le afecteze animalele.”

Pentru a simplifica procedurile de acordare a subvențiilor, toate documentele se trimit digital prin intermediul site-urilor APIA și aici.gov.

Ca o alternativă la ajutoarele oferite de stat, în unele județe, precum Bihor, agricultorii au fost sprijiniți să vândă produsele agricole prin magazinele înființate de Direcția Silvică.