Miercuri a fost aprobată, de către Agenția Europeană a Medicamentului, folosirea vaccinului produs de compania americană Moderna la nivelul Uniunii Europene. Astfel, cetățenii UE vor beneficia astfel de un al doilea vaccin, după Pfizer-BioNTech. Moderna oferă imunitate timp de cel puțin 2 ani, anunță compania.

„Anticorpii generați de vaccinul dezvoltat de Moderna oferă o protecție de cel puțin 2 ani împotriva noului coronavirus și se pare că va fi eficient și împotriva noilor tulpini de coronavirus apărute în Marea Britanie și Africa de Sud”, a declarat joi directorul executiv al companiei americane, Stephane Bancel. Dar, a completat Bancel, o perioadă exactă a protecției pe care serul Moderna o poate oferi va fi stabilită doar după ce compania va colecta mai multe date și va finaliza evaluarea sa.

Vaccinul produs de Moderna este cel de-al doilea vaccin anti-COVID-19 aprobat de UE, după cel dezoltat de Pfizer/BioNTech. Testele clinice realizate de companie au dovedit o eficiență de 94%. Nicio persoană care a fost vaccinată cu serul, cunoscut sub numele de mRNA-1273, nu a dezvoltat o formă gravă de coronavirus, arată studiile celor de la Moderna.

Rezultatele studiului Moderna, confirmat de AEM, indică faptul că vaccinul este în general bine tolerat și nu ridică probleme serioase de siguranță. Potrivit studiului, vaccinul Moderna este administrat în două doze, la o diferenţă de 28 de zile, intramuscular, în braţ. Studiul a arătat că cele mai comune reacţii adverse au fost uşoare sau moderate şi au dispărut în câteva zile de la vaccinare.

Vaccinul produs de Moderna trebuie depozitat și expediat congelat, dar nu necesită temperaturile ultra-reci ale vaccinului Pfizer / BioNTech.

Stephen Evans, profesor de farmacoepidemiologie la London School of Hygiene & Tropical Medicine, a declarat că vaccinul Moderna ar putea fi păstrat într-un frigider până la 30 de zile.

„Fiecare flacon are 10 doze, deci, odată ce vaccinul a atins temperatura camerei, este imperios necesar ca acesta să fie utilizat în cel mult 18 ore. Logistica de administrare a vaccinului este mai complicată decât pentru vaccinurile antigripale.”

Doctorul Valeriu Gheorghiță a declarat miercuri seara la Antena 3:

„4,3% din cantitate revine României, înseamnă aproximativ 3,5 milioane de doze de la compania Moderna. Dacă se va aproba încă un contract, am putea primi dublu. Chiar din luna ianuarie ne așteptăm să ajungă în România, chiar până la 15 ianuarie ar putea să fie livrată prima tranșă de doze. Este o veste bună, dar numărul de doze este incomparabil mai redus decât cel de la compania BioNTech Pfizer, având în vedere capacitatea de producție și tipul contractului încheiat de Comisia Europeană”