Medicul epidemiolog Octavian Jurma este de părere că al treilea rapel este inevitabil, iar românii vor fi nevoiţi să se vaccineze pentru a treia oară, în toamnă sau la primăvară.

„Nu o să scăpăm de un al treilea rapel în toamnă, primăvară, pentru că asta este natura curbei epidemice în România și în Europa în general, care stă și mai prost ca la noi.

Un eventual val 4 al pandemiei poate fi prevenit doar prin vaccinare, combinată cu carantina, consideră medicul epidemiolog Octavian Jurma.

Nu se va putea opri pandemia anul ăsta în Europa din simplul motiv că nu am reușit să ne mobilizăm cu măsurile de restricție, de vaccinare, de testare, cum face Marea Britanie, Israel, să nu mai vorbim de țările din Asia, Australia, Noua Zeelandă.”

Tulpina britanică va fi de domeniul trecutului

Acesta a precizat pentru Europa FM faptul că dacă în momentul de faţă tulpina britanică este predominantă, în viitor, locul acesteia va fi luat de către alte tulpini, iar persoanele care au mai fost infectate cu virusul chinezesc s-ar putea reinfecta.

„Mai devreme sau mai târziu, când se va retrage tulpina britanică, sau când vom redeveni mai susceptibili la infecție, aceste tulpini, și cea sud-africană și cea braziliană, au abilitatea să infecteze persoane care au fost deja infectate.

Singura cale prin care putem evita un eventual val 4 și să scăpăm cu bine din valul 3 este prin vaccinare. Abia după rapel avem o protecție serioasă, odată ce ne-am programat, trebuie să intrăm, practic, în carantină, de asta vaccinarea se face mereu însoțită de carantină.”

Conform cercetătorului, vaccinarea unui procent de 70% din populaţie, până în vară, este exclusă.

Octavian Jurma: „Nu știm cine sunt cei 1% sau 5 % din cei vaccinați care sunt infectați”

De asemenea, noile date ale Centrului pentru Controlul Bolilor din Statele Unite arată că oamenii vaccinaţi nu se îmbolnăvesc şi nu transmit virusul.

„Cu toată că sunt mici șansele ca cei care sunt imunizați să nu se infecteaze și să nu transmită virusul, știm însă că există și în cazul vaccinurilor Pfizer un număr de persoane care nu se imunizează în urma serului.

Există această cerință ca în zonele de risc epidemiologic să purtăm mască pentru că nu știm cine sunt cei 1% sau 5 % din cei vaccinați care sunt infectați, plus că nu toate vaccinurile au aceeași eficiență din acest punct de vedere.

Toate te păzesc de forme grave  de boală și de deces, dar nu toate de păzesc de  formele ușoare de boală care pot transmite virusul”, a spus epidemiologul Jurma pentru Gândul.