Ministrul Sănătății, doamna Ioana Mihăilă a făcut recent o serie de declarații cu privire la planul de siguranță pentru spitalele din țara noastra.

Conform spuselor sale, se are în vedere realizarea unui proiect referitor la consolidarea condițiilor din unitățile medicale, în domeniul riscului seismic și în privința rezistenței la incendiu.

Ioana Mihăilă semnează un parteneriat cu UTCB

Ministrul a prezentat astfel situația actuală a clădirilor, în care operează unitățile medicale, autorizate la incendiu. Actualmente, numai un număr de 310 de clădiri, în care funcționează spitale, au autorizația aferentă securității la incendiu, iar 728 de clădiri în care există unități medicale, nu fac obiectul acestei autorizări.

„Am avut o întâlnire cu Universitatea Tehnică de Construcții București, am semnat un parteneriat cu scopul de a realiza o bază de date a situației în care se află spitalele. Am identificat astfel peste 400 de  unități medicale cărora li se va aplica un chestionar de evaluare tehnică.

Evaluarea tehnică face referire, printre altele, la riscul seismic, eficiența energetică și la riscul de incendiu.

Dintre cele aproape 1.400 de clădiri ale unităților sanitare cu paturi, 310 sunt autorizate privind securitatea la incendiu, 52 sunt autorizate parțial, 302 clădiri funcționează fără autorizație la incendiu, dintre acestea 120 au aviz, iar 728 de clădiri nu fac obiectul autorizării privind securitatea la incendiu. Sunt cifre care ne preocupă în egală măsură pe toți”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, în timpul conferinței de presă de luni.

De câte paturi libere dispune România la ATI, pentru bolnavii de coronavirus

În cadrul conferinței de astăzi, Ioana Mihăilă a făcut precizări cu privire la numărul de paturi libere la secția de ATI, afirmând faptul că:

„La nivel național, 247 de paturi libere pentru adulți, 32 de paturi libere pentru copii. La nivelul Bucureștiului, 55 de paturi libere pentru adulți și 10 paturi libere pentru copii.

Probabil că sunt în proces de evaluare. Așa cum știți și cum am mai menționat, înainte de a fi internați, pacienții cu infecție COVID-19 se evaluează. Se evaluează în ceea ce privește severitatea afecțiuni și riscul de a dezvolta complicații, apoi sunt transferați pe secții”, susține Ioana Mihăilă.