Autoritățile din Alba i-au înmânat diplome de onoare, în semn de prețuire pentru suportul adus Armatei Române.

Războiul îți paralizează și corpul și mintea, pe când pandemia aceasta produce o stare de incertitudine, concluzionează veteranul Bîrluț.

„Anul acesta a adunat în buchetul vieţii 104 ani. (…). L-am provocat să ne spună ce ar trebui să facem ca să apucăm această vârstă. Ştiţi ce a răspuns? ‘Să nu îi cerem lui Dumnezeu acest lucru, ci să ne rugăm ca să ne îngăduie pe pământ atât cât consideră El.’ Despre molima aceasta cu care ne confruntăm, a răspuns relaxat că ‘d-astea au mai fost’. Aşa am aflat că ambii părinţi i-au murit de gripă spaniolă, la o vârstă destul de tânără”, a declarat Petruţa Pop, iniţiatoarea unui proiect de omagiere a veteranilor de război, citată de Agerpres.

Alba. Prefectura și Consiliul Județean l-au sărbătorit pe veteranul Gavrilă Bîrluță

„Prefectul Nicolae Albu i-a înmânat astăzi domnului Gavrilă Bîrluţ, din comuna Galda de Jos, cu prilejul aniversării vârstei de 104 ani, o diplomă de onoare, în semn de aleasă preţuire şi recunoştinţă pentru contribuţia sa la luptele purtate de Armata Română în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, se arată într-o informare a Prefecturii Alba.

Gavrilă Bîrluț este văduv din 1970, nu are copii, însă, este plin de optimism și înțelepciune.

Câți veterani de război mai are România

Potrivit ultimelor date ale Institului Național de Statistică(INS), în România mai sunt 7000 de veterani de război și 200 de văduve de veteran de război.

„Ziua Veteranilor de Război” este marcată la data de 29 aprilie. Se evocă momentul în care Regele Carol I a recunoscut pentru prima dată oficial titlul de veteran de război, la cererea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă.

Drepturile bănești ale veteranilor de război sunt  infime. Ei primesc suma modică de 600 de lei pe lună. Indemnizațiile invalizor de război primesc 1500 de lei.