Micul sat din inima Transilvaniei a ajuns pe buzele românilor și nu numai în septembrie 2013 când au început protestele împotriva proiectului de exploatare a companiei canadiene ,,Gabriel Resources”. Proiectul de exploatare de suprafață urma să folosească cianuri pentru a extrage aurul, ceea ce ar fi dus la dispariția a trei sate și distrugerea a patru munți. Campania Salvați Roșia Montană a fost organizată de locuitorii de la Roșia Montană ce nu erau de acord cu acel proiect, activiștii susținând că se va produce un dezastru ecologic și va distruge siturile arheologice din vremea romanilor.

Unul dintre activiștii care au decis să lupte pentru protejarea mediului de la Roșia Montană și a localnicilor e Tică Darie, un tânar ce a decis să se stabilească în comuna aurului și să-și întemeieze o familie. Tânărul activist a creat firma Made în Roșia Montană, firmă ce a ajutat să aducă un venit suplimentar la mai bine de 30 de familii din comună. De asemenea organizează evenimente și acțiuni dedicate copiilor din sat, având convingerea că educația e importantă pentru tânara generație.

Originar din Succeava, Tică Darie s-a mutat în 2013 în Roșia Montană împreună cu soția lui. Are o fiică ce s-a născut în comună, iar dorința lui e de a aduce comuna din Apunsei pe un drum de dezvoltare economică și socială. În anul 2012 a pedalat aproape 3000 de km de la Copenhaga până în Roșia Montană, de unul singur,pentru cauza de salvare a comunei miniere.

Tânărul de 28 de ani a candidat ca și independet pentru postul de primar la alegerile locale din 2020 și s-a clasat pe locul 4 din 8 candidați. Unele dintre proiectele pe care Tică Darie le-a vizat pentru comuna din Apuseni sunt includerea Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO, deschiderea în satul Vârtop a unui centru de colectare și procesare a laptelui și un parc industrial în satul Cărpeniș pentru atragerea și susținera de profil de producție în zonă.