Scene terifiante la un centru social din Galda de Jos, județul Alba. Nouă bătrâni cu handicap sunt înfometați și ținuți în frig de ani de zile.

Un angajat a filmat centrul social din Alba și a luat legătura cu autoritățile deoarece nu mai suporta batjocura la care erau supuși bătrânii cu handicap, informează Antena3.

Pateu expirat, ceai și castraveți, acesta era meniul pe care îl ofereau cei de la așezământul social din Galda de Jos. Pe deasupra, un ONG achita lunar suma de 3.000 de lei pentru fiecare bătrân. La micul dejun, bătrânii erau hrăniți cu untură pe pâine și ceai.

Alba. Pateu expirat și untură pe pâine oferită persoanelor cu handicap

Președintele Consiliului Județean Alba a mobilizat o echipă de control pentru a face cercetări la fața locului.

Situația este una incredibilă, mai ales că, timp de trei ani s-au făcut anchete doar prin telefon. De asemenea, banii statului au mers direct în buzunarul unor persoane nepregătite care să lucreze cu persoane cu handicap.

Un fost angajat a mărturisit că sistemul de protecție socială este parazitat și plin de relații, iar banii sunt împărțiți între persoanele de la ONG.

3.000 de lei pentru fiecare bătrân din partea unui ONG

Dănuț Gorun, îngrijitorul care a filmat imaginile halucinante de la centrul social, a declarat că oamenii erau supuși unor chinuri inumane.

„Eu lucrez de un an acolo, însă nu am mai rezistat să fiu părtaş la tratamentul pe care o filantropie îl aplică oamenilor fără apărare şi bătuţi de soartă. Toată iarna, trei bolnavi au stat într-o cameră unde nu a mers caloriferul, unde e mucegai pe pereţi.

Mă deranjează foarte mult pentru că eu personal l-am sunat pe părinte şi pe preoteasă şi le-am spus: adu un calorifer pentru că oamenii ăştia se îmbolnăvesc şi cu plămânii”, a declarat Dănuţ Gorun, precizează sursa citată.

Amintim faptul că nouă bătrâni cu handicap au fost înfometați și ținuți în frig cu bunaștiință de către cei care ar fi trebui să aibă grijă de ei.