În jurul orei 10:00 și jurul orei 19:00 jandarmii au intervenit de două ori pe drumul care face legătura între Poarta Raiului și Luncile Prigoanei. Persoanele ce au fost salvate de către jandarmi sunt din alte județe, respectiv Timiș și Bistrița.

Echipat cu troliu, mașinile turiștilor ,,curajoși” au fost repuse pe drum cu ajutorul autoturismului din dotarea Postului de Jandarmi Montan Șugag. Conform jandarmeriei, aceste cazuri nu au fost singurele în această perioadă de sărbători. În urma unui apel la numărul de urgență 112, jandarmii au intervenit vineri, în jurul orei 21:30, pentru a repune pe drum o mașină a unor persoane din județul Prahova.

Cum sezonul de iarnă a început, iar ninsorile au început să pună stăpânire pe drumurile din țara noastră și cele de la munte, jandarmii recomandă  persoanelor ce se deplasează cu propriul lor autoturism la multe să-l echipeze corespunzător și să nu se aventureze pe drumuri necunoscute și greu accesibile.

De asemenea, se recomandă să circule cu viteză redusă, adaptată condițiilor unui carosabil alunesoc sau acoperit cu zăpadă, să folosească sistemele de iluminare-semnalizare și de climatizare-dezaburire. Șoferii trebuie să păstreze o distanță suficient de mare între autovehicule pentru a putea opri în siguranță dacă situația impune.

Potrivit Codul Rutier, este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă. Este vorba despre OG 5 2011 sau ”Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011.

Dacă această regulă nu este respectată, șoferul riscă să primească o amendă între 9 și 20 de puncte amendă, respectiv între 1.305 lei și 2.900 de lei. Mai mult, șoferilor li se reține certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia.

Anvelopele de iarnă sunt construite din cauciuc special pentru a oferi o aderentă adecvată atunci când temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei.

Anvelopele all-season sau mixte nu sunt asimilate anvelopelor de iarnă, potrivit RAR.