Dacă în anii trecuți au existat mai multe companii interesate să cumpere concetratul de cupru, de data aceasta, doar o singură companie din Singapore a depus o ofertă pe 17 decembrie 2020. Compania Trafigura din Singapore a mai participat la licitație și în ani precedenți, dar fără a obține contractul.

43.500 de tone de concentrat de cupru scoase la licitație în 2021

Comisia de licitație a solicitat reprezentanților companiei Trafigura să vină cu o altă ofertă pentru cumpărarea celor 43.500 de tone de concetrat de cupru. Compania Trafigura a a avut o cifră de afaceri în 2000 de 8,8 miliarde de dolari.

Cupru Min Abrud este o companie minieră ce are drept acționar unic statul român. Contractul de anul trecut a avut o valoare de 55 de milioane de dolari, tona de concentrat fiind vândută cu 1.300 dolari.

În perioada 2016-2019, Campania Cupru Min Abrud și-a dublat principalii indicatori financiari, realizând un profit de 117%, iar cifra de afaceri a ajuns la 120%. Compania a obținut aceste rezultate prin investiții de circa 30 milioane de euro din resursele proprii, în condițiile în care societatea nu are datorii.

Investiții din bani proprii

Conform unui comunicat de presă a Companiei Cupru Min Abrud, cifra de afaceri a crescut în 2016 de la 119 milioane lei, la 262 milioane de lei în 2019. În aceiași perioadă, compania a obținut un profit de la 6 milioane lei în 2016, la 15 milioane lei în 2019.

Exploatarea minieră a investit până acum  5 milioane de euro pentru construirea unei noi  linii de măcinare a minereului. În momentul actual există două linii de flotație la Uzina din Dealul Piciorului. Cea de-a treia linie de măcinare reprezintă o alternativă de funcționare în cazul în care una dintre cele două linii, din diverse motive, nu o sa mai fie funcțională.

În Munții Apuseni, compania minieră Cupru Min Abrud are peste 600 de persoane cu contract de muncă, reprezentând unul dintre cei ma importanți angajatori din această zonă.