În județe precum Alba,  Arad, Bihor și Mureș  situația e explozivă. Vecinii unguri s-au plâns că ajung cantități uriașe de pet-uri, de deșeuri care ajung de pe malurile râurilor din România.

În municipiul Alba, situația pare ieșită de sub control. Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu gunoiul neridicat, dar primarul Gabriel Pleșa spune că nu vrea să-și asume responsabilitatea. Edilul susține că nu are în administrare rampa de la Gâlda de Jos. Chiar dacă acum aceasta este în funcțiune, deșeurile depășesc cu mult cantitatea acesteiea. Astfel, gunoiul a fost plimbat la Bihor, Târgu -Jiu, Sibiu.

Alba. Cine se ocupă de gestionarea deșeurilor

Primăria Alba Iulia nu se află în relaţii contractuale cu firma care operează rampa de la Galda, Rer Vest, companie care va prelua şi serviciul de salubritate din oraş. Aceste relaţii contractuale sunt intermediate de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară – Salubris. Este o asociaţie similară AIDA – TL, din care Alba Iulia face parte alături de mai multe localităţi şi în care, implicit, municipalitatea nu are decât un singur vot, şi deci nu putere de decizie.

Gunoaiele, mutate din județ în județ

Vă asigur pe toţi că, deşi Primăria Alba Iulia nu este un factor de decizie în această situaţie ori rezolvarea ei, voi face tot ceea ce ţine de mine, vom face tot ceea ce ţine de noi pentru ca această situaţie complicată să fie soluţionată şi, mai mult, astfel de situaţii să nu mai apară în viitor”, a explicat primarul Pleşa.

De ce este România țara care importă cele mai multe gunoaie

România, Bulgaria și Italia derulează afaceri dubioase cu gunoaie. Unele firme ajung să dețină monopolul pe piață. În cazul deșeurilor medicale, situația e explozivă. Nu e de mirare că se anunță controale la operatori din partea Consiliului Concurenței.

O lege proastă le dă voie operatorilor de deșeuri să fie peste tot sau nicăieri. Principiul proximității din ordonanțele Guvernului nu este bine stabilit. Astfel, o firmă din Arad sau din Alba ar putea prelua gunoiul din Ungaria sau din Italia. Totul din lipsa unor reglemntări în favoarea statului român.

Unele gunoaie ajung să contamineze apa. Un astfel de incident s-a întâmplat în județul Cluj, O cantitate imensă de medicamente expirată a fost găsită în lacul Tarnița. Garda de Mediu și Poliția fac anchete. Consiliul Concurenței are propriile suspiciuni. Până la finalizarea acestora, însă, gunoaiele înghit România.