Mulți români așteaptă vacanța de iarnă pentru a petrece sărbătorile la munte, în speranța că vor avea șansa de a se bucura de sporturile de iarnă. De Crăciun, în unele zone mai joase, sunt anunțate temperaturi de 7-8 grade Celsius, apoi vremea se răcește brusc și sunt așteptate ninsori. De Revelion și anul nou, vremea se încălzește și vor fi maxime cuprinse între 3-5 grade, cu posibile ploi, iar în nordul țării, ninsori.

În Munții Apuseni , în perioada 22-24 decembrie sunt așteptate ploi, apoi ninsori din data de 30 decembrie și respectiv 4-16 ianuarie. În județul Alba, vor fi maxime de 7-8 grade în această săptămână, în zonele mai joase, apoi de 3-6 grade și se răcește după 27 decembrie. La munte, între Crăciun și Revelion, vor fi maxime negative. Zilele care urmează vor fi caracterizate de o vreme caldă pentru această perioadă a anului, cu o medie a temperaturilor maxime cuprinse între 1-4 grade și cea a minimelor între -4 și -2 grade. Procesul de răcire treptată va începe pe la sfârșitul lunii decembrie, începutul lunii ianuarie, când valorile diurne vor scădea spre medii de -2 și 0 grade, iar cele nocturne spre medii de -6 și -4 grade.

Vremea în Alba Iulia ( 20 decembrie 2020 – 2 ianuarie 2021)Sursa: ANM

Temperaturile medii ale aerului se vor situa ușor peste cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României, iar cantitățile de precipitații sunt normale pentru această perioadă, în toate regiunile din țară.

Majoritatea românilor și-au ales să-și petreacă Sărbătorile de Crăciun și Anul Nou în acest an plin de restricții la munte, iar ninsorile încă se lasă așteptate la unele stațiuni montane din țara noastră, cum ar fi Arieșeni și Maramureș. Meteorologii vin cu vești bune, totuși, pentru sfârșitul lunii decembrie și recomandă celor ce vor intra în noul an la o stațiune montană, să-și pregătească hainele de iarnă, întrucât frigul își va face simțită prezența atât dimineața, cât și în timpul nopților.

Estimările realizate de către Administrația Națională de Meteorologie a fost realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată de la Reading, Anglia.