Constructorii de la compania grecească Aktor au promis că, până în vară, vor termina lucrările la autostrada A10 Sebeș – Turda. Astfel, cei 24,25 de kilometri din lotul 2 Sântimbru-Aiud, conform grecilor de la Aktor, vor fi dați în trafic anul acesta.

Reprezentanții firmei l-au asigurat pe secretarul de stat, Horațiu Cosma, că în vara acestui an lucrările vor fi finalizate. Lucrările au început acum șase ani, iar finalizarea acestui proiect încă se lasă așteptată.

Promisiuni peste promisiuni

Ministrul Răzvan Cuc a anunțat finalizarea lotului până la sfârșitul anului 2019, iar Lucian Bode a spus că în 2020 se va putea circula pe autostrada A10 Sebeș-Turda. De această dată, datorită faptului că stadiul fizic este de 85 %, cei 24 de kilometri au șanse mari să fie finalizați până în vara lui 2021.

Proiectul autostrăzii Sebeș-Turda a fost împărțit în patru loturi. În prezent se circulă pe loturile 1, 3 și 4, reprezentând 40,1 km. Odată cu finalizarea lotului 2 o să fie dați în trafic 3,45 km din lotul 3. De asemenea, 2,2 km vor fi finalizați din lotul 1. Autostrada va avea o lungime totală de 70 de kilometri.

Constructorul Lotului 2 Sântimbru-Aiud e compania grecească Aktor SA, iar valoarea totală a proiectului este de 550 de milioane de euro. Lungimea tronsonului este de 24,25 km. Contractul a fost semnat în 14 noiembrie 2014, iar data emiterii ordinului de începere a lucrărilor a fost pe 2 decembrie 2014.

Finalizarea lotului 2 are o întârziere de 5 ani. Aktor a dat asigurări că în vara anului 2021, Lotul 2 Sântimbru-Aiud va fi dat în trafic.

Probleme în finalizarea Lotului 2

La începutul anului 2021, compania grecească a întâmpinat probleme în derularea lucrărilor datorită condițiilor meteo nefavorabile.

Constructorii au proiectat coloane forate în zona Oiejdea, pentru a putea ține sub control o potențială alunecare de teren.

Grecii de la Aktor au realizat umpluturi în fața acestora pe calea 2 a autostrăzii A10.