Alba. Duminică, 16 mai, începând cu ora 13.00, Muzeul Național al Unirii deschide la Museikon o expoziție dedicată tuturor persoanelor care și-au pierdut viața datorită COVID-19.

Reprezentanții muzeului au precizat că o astfel de expoziție-memorial este prima de acest gen din toată țara.

,,(…) se dorește să fie percepută ca un spațiu viu al memoriei colective, un loc de reunire după o izolare care ne-a separat atât de mult și un omagiu adus celor pe care pandemia nu doar că i-a răpit prea curând, dar a și împiedicat organizarea obișnuitelor ritualuri de despărțire de familie și de cei dragi”, informează Alba24.ro.

Totodată, se va comemora trecerea în neființă a pictorului Liviu Lăzărescu, de la a cărui trece la cele veșnice se împlinesc 40 de zile.

Alba. Prima expoziție-memorial pentru cei care au pierdut lupta cu COVID-19

De altfel, un loc al memoriei nici nu ar fi posibil fără implicarea lor, de aceea muzeul adresează o invitație tuturor celor care doresc să lase un însemn-simbol în memoria persoanelor dispărute”, spun organizatorii.

Inițiativa Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia au avut loc în tot mai multe orașe din lume, efectele monstruoase ale pandemiei fiind marcate prin numeroase acțiuni similare.

”Până în prezent sunt semnalate circa 60 de memoriale, dintre care amintim „The National Covid Memorial Wall”, situat în vecinătatea clădirii Parlamentului din Londra, pe care s-au adunat peste 151.000 de inimioare, fiecare simbolizând o victimă a pandemiei; zidul se întinde pe o lungime de peste 500 m și arată, prin mărimea sa, imensa catastrofă cauzată de virusul SARS-COV-2”, au mai precizat organizatorii.

La Washington, spre exemplu, peste 500.000 de stegulețe au fost înfipte în pământ în memoria celor care au pierdut lupta cu COVID-19. De asemenea, la Rio de Janeiro s-a construit un ,,Infinity Memorial” cu numele celor decedați.

Astăzi, 16 mai, de la ora 13.00, Muzeul Național al Unirii deschide la Museikon o expoziție dedicată tuturor persoanelor care și-au pierdut viața datorită COVID-19.